Illustratie Limes erfgoedcentrum

Limes Erfgoedcentrum

Categorieën

  • Woonomgeving
  • Katwijk Noord

Op dit moment is het Limes Erfgoedcentrum nog een plan. Een plan voor een nieuw te bouwen centrum onder de grond naast de Uitwatering in Katwijk aan Zee (voor de Rijnmond). In dit centrum komt dan in ieder geval het Erfgoeddepot van de Provincie Zuid-Holland en er zijn een aantal zeer geïnteresseerde organisaties die ook graag mee willen doen, namelijk het Hoogheemraadschap van Rijnland, de Werkgroep Romeinen, de Coastbusters, het Natuurcentrum Katwijk en het Katwijks Museum. De bedoeling is een educatief centrum over ons Zuid Hollands erfgoed en dan met name het Romeinse gedeelte.

Veelgestelde vragen Limes Erfgoedcentrum

Waarom een Limes Erfgoedcentrum?

De provincie Zuid-Holland bewaart in het Erfgoeddepot bijzondere archeologische stukken en vondsten, gevonden in de grond van heel Zuid-Holland. Er moet een nieuw depot komen, waar ook publiek de vondsten kan bekijken. Het burgerinitiatief Werkgroep Romeinen uit de gemeente Katwijk heeft zich ingezet om het nieuw te bouwen depot naar Katwijk te halen. De Limes (de Romeinse rijksgrens) eindigt namelijk bij de Uitwatering en dat maakt Katwijk een zeer geschikte locatie voor het vestigen van een erfgoeddepot.  De inzet van de werkgroep was succesvol, want de provincie wil graag met de gemeente Katwijk verder kijken of het mogelijk is om het depot in Katwijk te bouwen.

Naast het depot zijn er ook andere initiatieven in Katwijk waar ruimte voor wordt gezocht, zoals plannen van het Hoogheemraadschap van Rijnland, het Natuurcentrum Katwijk, Coast Busters/Bubble Barrier, de Romeinse collectie van het Katwijks Museum en het Juttersmuseum. Deze initiatieven kunnen mooi met elkaar verbonden worden door een combinatie te maken van het erfgoeddepot (voor de provincie) en een bezoekerscentrum/expositieruimte (voor de overige initiatieven). Dit gaan we de komende periode verder onderzoeken. 

Wanneer is het Limes Erfgoedcentrum er?

Dat duurt nog wel even. De provincie Zuid-Holland heeft begin dit jaar laten weten dat ze graag naar Katwijk komt met het Erfgoeddepot. Nu is de gemeente Katwijk aan zet. De gemeente heeft in grote lijnen gekeken of het zou kunnen, het Erfgoeddepot en de overige initiatieven bij elkaar in het Limes Erfgoedcentrum naast de Uitwatering. Nu gaan we het plan verder uitwerken; wat vinden omwonenden en andere betrokkenen van het plan? Wat gaat het echt kosten? Wat wil de gemeenteraad? Op al deze vragen en meer moet nu antwoord komen. Dat willen we de komende maanden gaan uitzoeken.

De komende weken besluit de gemeenteraad in ieder geval of ze geld beschikbaar stelt om de plannen verder uit te werken. Het besluit van de gemeenteraad of het Limes Erfgoedcentrum er wel of niet gaat komen, dat wordt volgend jaar genomen.

Veelgestelde vragen

Hier vindt u een overzicht met veelgestelde vragen over het Limes Erfgoedcentrum. Staat uw vraag er niet tussen? Of heeft u een opmerking? Neem dan contact op via (071) 406 5000.

Raadsbrief maart 2022 en bijlagen

Raadsbrief juli 2022 en bijlagen