Veelgestelde vragen Limes Erfgoedcentrum

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht met veelgestelde vragen over het Limes Erfgoedcentrum. Staat uw vraag er niet tussen? Of heeft u een opmerking? Neem dan contact op via (071) 406 5000.

Vragen over natuur

Ja, op voorwaarde dat de stikstofdepositie onder de toegestane minimale waarde blijft.

Er wordt geen daktuin aangelegd: het erfgoedcentrum wordt meters onder de grond gerealiseerd. Hierdoor kunnen we dezelfde biodiversiteit behouden. Een goed voorbeeld hiervan is de parkeergarage aan de boulevard.

Nee.

Vragen over (her)inrichting van het gebied

Het is ons bekend dat het gebied rond de uitwatering een rustplek is voor vogels. Het uitgangspunt is om de huidige natuurwaarden te behouden. Het doel is om deze te versterken (zoals bovenop de parkeergarage aan de boulevard van Katwijk). Wij zijn van plan om advies te vragen over hoe we dat het beste kunnen doen: we moeten het gebied ook in de toekomst voor de vogels behouden.

Dat staat nog helemaal open: er kan bijvoorbeeld worden gekozen voor oud duinlandschap (nollenlandschap) of een nieuw duinlandschap (zoals bovenop de parkeergarage aan de boulevard). Het is ook mogelijk om een combinatie te maken van duin- en grasland zoals in het duingebied tussen Katwijk en Zandvoort. In het participatietraject met omwonenden willen we dit bespreken. Het uitgangspunt is om de huidige natuurwaarden te behouden; maar als het kan om deze te versterken.

Zie de vorige vraag.

Het plan voor een amfitheater maakt onderdeel uit van plannen van de Werkgroep Romeinen zoals zij die in de zomer van 2021 in de redschuur heeft gepresenteerd. Dit plan maakt geen onderdeel uit van het huidige plan: het realiseren van het Limes Erfgoedcentrum.

Vragen over het gebouw

Er is nog geen definitief plan. De oppervlakte maakt onderdeel uit van de verdere uitwerking. Op basis van de huidige eisen is een oppervlak nodig van 3.160 vierkante meter voor het erfgoeddepot en 1.140 vierkante meter voor het bezoekerscentrum.

Dat is niet de verwachting: met het huidige oppervlak kunnen we de gewenste doelen realiseren.

De provincie geeft aan dat zij in de toekomst mogelijk langer zou willen huren dan de aangegeven termijn. De voorwaarde is dat de ruimte dan voldoende is. Mocht het depot 'vol' zijn, dan gaat zij op zoek naar meer ruimte, bij voorkeur als uitbreiding van het geplande depot. Om dit mogelijk te maken is het een optie om de ruimte tussen het geplande depot en het wegvak Rijnmond te onderbouwen. Op die manier kan, als dit ooit nodig zou zijn, extra depotruimte ondergronds worden bijgebouwd zonder dat dat dit ten koste gaat van een ander doel of belang.

De gevel is gericht naar de uitwatering, niet naar de Rijnmond. Daarom is de gevel niet te zien vanaf de Rijnmond. De publieksingang is aan de buitensluis. 

Het erfgoeddepot is van de provincie; zij beheren het depot. Goede bewaarcondities (temperatuur, luchtvochtigheid en veiligheid) zijn belangrijk. Daarom kan niet iedereen zomaar dit gebouw in lopen. Tegelijkertijd is het een taak van het erfgoeddepot om erfgoederen tentoon te stellen. Dat doet de provincie door het uitlenen van erfgoederen, misschien straks ook aan het Bezoekerscentrum. De inzet van de gemeente Katwijk is om het erfgoed toegankelijker te maken voor het publiek. Daarom willen we meewerken aan het regelen van het erfgoeddepot op deze bijzondere locatie. Dus het erfgoeddepot is niet openbaar toegankelijk, maar het is wel het doel om erfgoederen zo goed mogelijk aan het publiek te laten zien. Voor het bezoekerscentrum zou het ook een kans zijn om de lokaal opgegraven erfgoederen aan het publiek te tonen.

Ja, het erfgoedcentrum wordt ondergronds gemaakt. Dat is ook in het belang van het Erfgoeddepot. Onder de grond is er een stabieler klimaat en zijn er betere bewaarcondities dan boven de grond. Daardoor is er ook minder installatietechniek en energie nodig. De dijk (Rijnmond) blijft net zo hoog als nu.

Nee, het erfgoedcentrum wordt ondergronds. De voorgevel is vanaf de uitwatering te zien, niet vanaf de Rijnmond. Om dat mogelijk te maken, moeten we voorkomen dat grond over de rand van de voorgevel kan vallen. Daarom geven we de voorgevel een keerwand. Dit is het enige deel dat vanaf de Rijnmond te zien is. Omdat de ingang aan de kant van de buitensluis komt en meters lager ligt dan het duin, is ook de ingang vanaf de Rijnmond niet te zien. De precieze inrichting van de natuur moet nog worden bepaald. Het uitgangspunt is dat natuur blijft en dat het uitzicht blijft. 

Vragen over bestemmingsplan, inpassing en verkeer

De natuur blijft. Maar op dit moment staat in het bestemmingsplan dat de bestemming voor deze grond 'Natuur/Duinen' is. Dit betekent dat we er niets mogen bouwen. Om het Limes Erfgoedcentrum mogelijk te maken, moeten we de bestemming in het plan wijzigen naar 'Maatschappelijk'. 

We verwachten dat het erfgoedcentrum vakantiegasten gaat aantrekken die nu al in Katwijk aan Zee zijn. Ook verwachten we nieuwe gasten die speciaal voor het erfgoedcentrum komen. Daarnaast komen er enkele mensen te werken. Ook is er op dit moment is er sprake van 1 busje per 2 weken voor het halen/brengen van erfgoederen. De verwachting is dat er een beperkte toename van verkeer is. Bijvoorbeeld in het voor- en naseizoen als er andere gasten door het Limes Erfgoedcentrum worden getrokken. Tijdens de verhuizing zullen er tijdelijk wél meer verkeersbewegingen zijn. 

De uitvoering van de route is onderdeel van verdere uitwerking. In het participatietraject met omwonenden willen we het hier verder over hebben. 

Met de locatie van het erfgoedcentrum is rekening gehouden met toekomstige uitbreiding van het uitwateringskanaal en waterbouwkundige bouwwerken. De locatie is in nauw overleg met het Hoogheemraadschap van Rijnland afgestemd.

Bezoekers kunnen parkeren op de parkeerplaats Noordduinen en/of in Parkeergarage Boulevard. Op korte afstand zijn er haltes voor het openbaar vervoer. Daarnaast komen er fietsparkeervoorzieningen, waarschijnlijk op parkeerplaats Noordduinen.

Overige vragen

De voorwaarde voor het verzorgen van het erfgoedcentrum door de gemeente is dat het project financieel haalbaar is. De bouw en het gebruik betalen we vanuit de huurinkomsten. De aanleiding van het project komt voort uit het burgerinitiatief Werkgroep Romeinen, die zich onder meer sterk maken voor het zichtbaar maken van de Limes. Het is een politieke keuze van de gemeenteraad om wel of niet akkoord te gaan met het maken van het Limes Erfgoedcentrum. Daarover overlegt de gemeenteraad eind 2022. Iedereen is welkom om deze sessies bij te wonen en er is een mogelijkheid om in te spreken.

Het initiatief is begin 2021 ontstaan en heeft vaak de pers gehaald. Daarnaast is er enkele keren in de gemeenteraad over het project gesproken. Ook was er in 2021 een tentoonstelling in de Redschuur over de plannen van de Werkgroep Romeinen. Begin 2022 heeft Provinciale Staten voor- en tegenargumenten besproken over de beste locatie voor het provinciale erfgoeddepot en ook dat heeft vaak de pers gehaald. Toen Provinciale Staten op 18 mei 2022 haar keuze voor Katwijk maakte, heeft de gemeente het project verder voorbereid en op 17 oktober 2022 een informatieavond gehouden voor omwonenden, initiatiefnemers, geïnteresseerden, raadsleden en de pers. Vervolgens wordt met de gemeenteraad over het project gesproken en daarna gaan we inhoudelijk verder in gesprek met inwoners/omwonenden.

In het participatietraject kunnen omwonenden en betrokken instellingen meedenken over de manier waarop zaken worden uitgevoerd. Bij dit project gaat dat onder meer over meedenken met de landschappelijke herinrichting, de aanleg van fiets- en wandelpaden en de aanleg van (fiets-)parkeervakken.

Een succesvol participatietraject zorgt voor nieuwe inzichten en steun voor plannen. Bij een participatieproces doorloopt de gemeente een aantal stappen. Zo weet u als inwoner wat u kan en mag verwachten als het gaat om participatie. Deze stappen zijn:

  • Het maken van een startdocument 
  • bekendmaken plannen participatieproces
  • doorvoeren van eventuele wijzigingen en uitvoeren participatieproces
  • opstellen eindverslag

Na het informeren van omwonenden is de eerstvolgende stap om een projectvoorstel te maken. Na goedkeuring door het college van burgemeester en wethouders wordt het voorstel aan de gemeenteraad aangeboden om te bespreken. Naar verwachting gebeurt dat eind 2022. De gemeenteraad bespreekt het voorstel in 3 sessies (vergaderingen):

  • Sessie 1: informatie geven over de plannen. Betrokken partijen kunnen dan inspreken.
  • Sessie 2: tot een oordeel komen. De voor- en tegenargumenten worden besproken.
  • Sessie 3: een besluit nemen. Het plan wordt uitgewerkt: onwerp, kosten, planning, organisatie, risico's.

Na de laatste sessie gaat de gemeenteraad opnieuw praten over de plannen van het Limes Erfgoedcentrum. Naar verwachting gebeurt dit eind 2023. Als de gemeenteraad dan besluit dat het plan akkoord is, wordt het bestemmingsplan gewijzigd. Ook starten de aanbestedingen voor de bouw en wordt het project uitgevoerd. Naar verwachting zal het nieuwe Limes Erfgoedcentrum dan eind 2025 gereed zijn.

Let op

Alle antwoorden op de vragen hierboven hebben we gegeven op basis van de op dit moment beschikbare kennis en informatie. De antwoorden zijn gegeven voordat het projectplan door het college van burgemeester en wethouders is goedgekeurd. Het voorstel is nog niet naar de gemeenteraad doorgestuurd om inhoudelijk te bekijken. 

Er is dus nog geen sprake van een definitief besluit of een concreet plan. Het is een voornemen dat zich in de eerste fase bevindt. Het plan wordt na akkoord van de gemeenteraad verder uitgewerkt. Het is mogelijk dat we uiteindelijk zaken anders uitvoeren dan hierboven beschreven staat. Dit komt omdat er misschien nieuwe informatie, onderzoeksresultaten, uitkomsten van het participatieproces of besluiten van de gemeenteraad beschikbaar komen.