Vergroenen

Het klimaat verandert en we hebben vaker te maken met hevige regenbuien, extreme hitte en lange periodes van droogte. Door meer groen toe te voegen in onze gemeente, zorgen we dat we hier goed tegen bestand zijn.

Groen zorgt ervoor dat regenwater beter in de bodem kan worden opgenomen en houdt het koel op warme dagen. Daarnaast draagt het bij aan een fijne leefomgeving, zowel voor onze inwoners als voor insecten, vogels en andere dieren. Vergroenen doen we op verschillende manieren:

Boom in bak

Bomen in bakken

Op sommige plekken is het moeilijk om ‘in de grond’ te vergroenen, bijvoorbeeld vanwege kabels en leidingen of omdat er evenementen plaatsvinden. Op deze plekken worden bomen in bakken geplaatst. Na 3 jaar plaatsen we de bomen op andere plekken in de gemeente in de grond en komt er weer een jonge boom in de bak. Zo kweken we ons eigen groen midden in de wijk.

Groen parkeervak Willem de Zwijgerlaan

Groene parkeervakken

Deze parkeerplaatsen bestaan niet voor 100% uit steen, maar uit groene en halfverharde delen. Hierdoor kan regenwater direct in de bodem zakken, waardoor het grondwater wordt aangevuld en de riolering minder wordt belast. Zo wordt de omgeving niet alleen beter bestand tegen wateroverlast, maar ook tegen droogte. Door het groen tussen de stenen blijft de bodem ook koeler op hete dagen. 

Insectenhotel Zanderij

Insectenhotels en bonte bermen

Insecten zijn belangrijker dan u denkt. Ze zorgen voor de bestuiving van groente en fruit en dienen als voedsel voor andere dieren. Om de insecten een fijne plek te geven om te wonen, plaatsen we op meerdere plekken in de gemeente insectenhotels. Rondom deze hotels planten we verschillende bloemen en planten die in het bloeiseizoen een kleurrijke berm vormen. 

Tiny Forest Sterrenbos

Tiny Forest

Een Tiny Forest is een mini-bos met inheemse boomsoorten midden in de wijk. Een Tiny Forest zorgt voor vergroening in de buurt, dat regenwater beter door de grond wordt opgenomen en het trekt insecten en andere dieren aan. Daarnaast is het een mooie plek om elkaar te ontmoeten en meer te leren over de natuur, bijvoorbeeld tijdens buitenlessen. Er is een Tiny Forest in Katwijk aan Zee, Katwijk aan den Rijn en Rijnsburg.

Groenonderhoud

Onze medewerkers zorgen ervoor dat het bestaande groen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg goed wordt onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan groen in parken, speeltuinen en bij u in de straat. Op plekken waar dat kan, voegen we groen toe. Bijvoorbeeld door bomen, struiken of bloembollen te planten.

Help ons vergroenen

Het vergroenen van onze gemeente kunnen wij niet alleen. Helpt u ook een handje mee? Dat kan bijvoorbeeld door tegels in uw tuin te vervangen door groen, een geveltuin aan te leggen of te investeren in een groen dak. Heeft u een idee of suggestie om uw omgeving groener te maken of te verbeteren? Deel het met ons!

Groensuggestie doen