Het groene dak van Joeri, Jos en Martijn

Sinds 2022 heeft de gemeente Katwijk een subsidieregeling voor woningeigenaren én huurders om een groen dak aan te leggen. Hier wordt goed gebruik van gemaakt: in 2022 is voor ruim 1.000 m² subsidie aangevraagd en gelegd. Zo ook bij buren Joeri, Jos en Martijn uit Valkenburg. We zijn benieuwd naar hun verhaal en gingen bij ze langs.

Wat leuk dat we langs mochten komen! Wat is de reden dat jullie groene daken hebben aangelegd?

Dat blijkt tussen de buren uiteen te lopen, ook qua keuze waar ze het dak hebben aangelegd. Zo zegt Jos dat hij er al langer over nadacht, maar werd geïnspireerd door zijn buren: “Toen ik zag dat Joeri het had aangelegd, heb ik me erin verdiept. Ik vind het er ook gewoon mooier uit zien: als je vanuit huis naar groen kijkt in de tuin, in plaats van allemaal zwarte daken van de schuurtjes.” Martijn zegt hierover: “We wonen hier allemaal sinds het begin in deze nieuwbouwwijk (2008). Ik maakte me toch wel een beetje zorgen over de waterhuishouding. Er bleven veel plassen liggen na regen. Ik zocht een goede manier om groen toe te voegen aan mijn omgeving, zodat het water beter opgenomen kon worden. De tuin is vrij klein, dus door een groen dak kan ik daar toch een bijdrage aan leveren.” Voor Joeri was de hoofdreden een bijdrage aan de biodiversiteit: “We hebben gekozen voor de uitbouw, het grootste stuk. Hier is genoeg ruimte voor diertjes. Ook is het een loze ruimte, het dak ligt er toch maar te liggen. Pas later kwam ik erachter dat het ook een verkoelend effect heeft.”

Hoe hebben jullie het aanleggen aangepakt?

Joeri geeft aan dat hij dat achteraf wat anders had gedaan. Hij was de eerste in de straat met een groen dak en wist niet goed wat er op hem afkwam. “Het was een hele operatie. Ik had met een vriend afgesproken dat hij zou helpen met de aanleg van het groene dak, maar dan zou ik alvast het dak gereed maken. Daar ben ik toch een paar dagen mee bezig geweest”. Hiervoor moest Joeri de kiezels op zijn uitbouw verwijderen. Dat bleken er toch meer dan gedacht en waren een stuk zwaarder. “Ik had beter ook samen het dak gereed moeten maken. Dat aanleggen ging best snel, met z’n tweeën. Dat zou nog makkelijker en sneller zijn geweest als ik ook van die traytjes gebruik had gemaakt zoals jullie.” Jos en Martijn hebben namelijk voor de groene daken op hun schuren gebruik gemaakt van zogenoemde sedumtrays. Deze platte groene bakken zijn kant-en-klaar, gevuld met substraat en sedumplanten en hoeven alleen geplaatst te worden op wortelwerende dakbedekking. Joeri heeft gebruikgemaakt van sedummatten, in combinatie met wortelwerende doeken en los substraat

Dat maakte zeker ook een verschil in de duur van de aanleg?

Martijn: “Haha, jazeker! Wij hebben in anderhalf uur 3 daken gedaan.” Jos vult erop aan: “Het scheelt ook om samen het aan te leggen. Je kan de trays aan elkaar aangeven, er hoeft maar 1 iemand op het dak te staan.”

Heeft de subsidie bijgedragen in de keuze om een groen dak aan te leggen?

Jos: “Ja, de subsidie was voor mij wel een prikkel om aan de slag te gaan.” Joeri: “Het is een investering, dus zo’n subsidie is dan wel welkom.”

En hoe wisten jullie van de subsidie?

Martijn lachend: “Ja, wij volgen Joeri.” Joeri vult direct aan: “Ik las erover in de krant. Ik was al langer met het idee voor een groen dak bezig en toen zag ik opeens dat hier een subsidie voor was.”

Hebben jullie nog andere tips voor het aanleggen van een groen dak?

Jos: “Ik merkte toen we bezig waren met het aanleggen van de groene daken, dat een aantal buren dit zagen en ook wel geïnteresseerd waren, maar zich toch zorgen maakten over de zwaarte van het sedum.” Joeri: “Kan jij ze daar dan niet bij helpen?” Jos: “Haha, ja ik heb nu de ervaring en ook een achtergrond in constructie, dus ik zou voor deze type schuurtjes onze buren wel kunnen helpen. Dat is sowieso een tip: doe het samen!”

Wat zou je nog willen meegeven aan mensen die ook overwegen om een groen dak te nemen?

Martijn: ”Ik zou graag willen meegeven dat het echt een hele kleine moeite is. Ja, het is een investering, maar de subsidie helpt er natuurlijk bij. En het is misschien niet voor iedereen, om verschillende redenen, weggelegd. Maar: laat het niet zitten omdat je denkt dat het veel werk is. Het is echt makkelijk om het aan te leggen. En het ziet er echt veel mooier uit!”