Verordening Stedelijk Afvalwater
Vanaf 1 september 2024 gaat de Verordening Stedelijk Afvalwater in. Woningeigenaars die hun woning uitbreiden, moeten vanaf dat moment zelf regenwater opvangen. Regenwater kan door stenen en asfalt niet goed wegstromen. Door meer regenwater op te vangen, voorkomen we wateroverlast en overbelasting van het riool.
Het klimaat verandert en er zijn vaker langere, drogere perioden en steeds heftigere regenbuien. Door de bouw van nieuwe wegen en huizen maar ook door tuinen vol tegels ontstaat steeds meer verhard oppervlak. Hierdoor kan regenwater minder goed in de bodem worden opgenomen.
Bij zware regenval kan het riool overbelast raken en overlopen. Het vieze rioolwater komt dan op straat of via sloten en kanalen in de zee terecht. Dit is schadelijk voor de kwaliteit van onze wegen, gebouwen en zwemwater. De Verordening Stedelijk Afvalwater helpt om dit te voorkomen.
De gemeente heeft een wettelijke zorgplicht voor het afvoeren van hemelwater. We nemen verschillende maatregelen om wateroverlast te voorkomen, bijvoorbeeld door meer groen toe te voegen in de openbare ruimte. Groen zorgt ervoor dat regenwater beter in de bodem kan worden opgenomen en draagt bij aan een fijne leefomgeving.
Wateroverlast voorkomen kunnen we niet alleen. Een groot deel van het grondoppervlak van onze gemeente is eigendom van particulieren. Daarom hebben we de hulp van inwoners nodig om te zorgen dat onze gemeente bestand is tegen wateroverlast.
Voor wie geldt de verordening?
De Verordening Stedelijk Afvalwater geldt voor eigenaars van een koopwoning die meer dan 10 m² verhard oppervlak toevoegen aan de woning, bijvoorbeeld door een uitbouw. Bij nieuwbouw zorgt de projectontwikkelaar dat de woningen voldoen aan de Verordening Stedelijk Afvalwater.
Wat houdt de verordening in?
Als u meer dan 10 m² oppervlak toevoegt aan uw woning, moet u 60 liter hemelwater per m² toegevoegde verharding opvangen. Bijvoorbeeld: u maakt een uitbouw van 10 m² bij uw bestaande woning. 60 liter x 10 m² betekent dat u 600 liter regenwater moet opvangen. Dit kan bijvoorbeeld met een regenton, regenvijver, groen dak of een infiltratiesysteem.
Wat moet ik doen?
- Vergunningscheck
-
Doe de vergunningcheck bij het Omgevingsloket om te zien of u een vergunning moet aanvragen voor uw verbouwplannen.
- Vergunningaanvraag voorbereiden
-
Is voor uw verbouwplannen een vergunning nodig? In het Omgevingsloket leest u wat u hiervoor moet regelen. Als er geen vergunning nodig is, hoeft u verder niets te doen.
- Ontwerp maken
-
Voor de vergunningaanvraag heeft u een ontwerp nodig voor het opvangen van regenwater. Een tuinklimaatcoach kan u gratis helpen met het opstellen van een ontwerp dat past bij uw woonsituatie.
- Vergunning aanvragen
-
Vraag de vergunning aan bij het Omgevingsloket. Pas wanneer de vergunning is verleend, kunt u starten met de werkzaamheden.
Meer informatie
Kijk voor meer tips voor het verminderen van wateroverlast op de website van Milieu Centraal.