Veelgestelde vragen eerste meting grondwaterkwaliteit Ir. G. Tjalmaweg

Deze zijn gemeten in het water uit het drainage systeem van de N206 afkomstig uit de pompkelder.

Het drainagewater heeft een hoge pH-waarde. In deze stromen zijn, in vergelijking met de waarden in het grondwater en oppervlaktewater, verhoogde concentraties voor diverse metalen (antimoon, koper, molybdeen, nikkel, wolfraam) en chloride gemeten. Deze waarden zijn hoger dan verwacht, maar we weten nog niet wat dit betekent.

De aangetroffen waarden zijn hoger dan verwacht, ofwel hoger dan wat er normaal gesproken in het grondwater voorkomt. Het is nog niet duidelijk of dit een risico voor het milieu of de gezondheid betekent. Dit wordt nu onderzocht door het hoogheemraadschap van Rijnland.

Ja. De aangetroffen stoffen zijn Beaumix-gerelateerd.

Het water uit het drainagesysteem komt uit de pompkelder, en wordt direct geloosd op het water in de parkstrook. Wat het effect hiervan is, is op dit moment nog niet duidelijk.

Deze vraag is bij de GGD en het hoogheemraadschap van Rijnland voorgelegd. Zij hebben aangegeven dat er eerst aanvullend onderzoek noodzakelijk is voordat ze hierover een uitspraak kunnen doen.

Deze zijn in juli, bij de oplevering van het onderzoeksrapport, gerapporteerd.

Ja. De ‘kraan’ waardoor het drainagewater in de pompkelder stroomt, is direct dicht gezet. Het lozen van dit drainagewater op het oppervlaktewater in de parkstrook is hiermee direct gestopt. Momenteel wordt alleen het regenwater uit de rioolkolken geloosd. Het water in de pompkelder staat niet in contact met het grondwater, dus er kan alleen een probleem ontstaan als dit water geloosd wordt.

Omdat het lozen van het drainagewater direct is gestopt zijn er geen risico’s aan Beaumix gerelateerde stoffen voor mensen of dieren die in aanraking komen met het water in de parkstrook.

De lozing is direct gestopt. Momenteel wordt onderzocht wat de impact van de stoffen op de kwaliteit van het oppervlaktewater is en of er gezondheidsrisico’s zijn.

Het lozen op het water van de parkstrook is direct gestopt. Dit is gebeurt omdat de provincie vanuit haar zorgplicht verplicht is eerst onderzoek te doen naar aanleiding van deze melding. Tevens wordt berekend wat het ‘bufferend vermogen’ van het water in de parkstrook is. Dat geeft inzicht in het feit of er een probleem is en hoe groot dat probleem is. Dat onderzoek moet uitwijzen welke maatregelen genomen moeten worden. Het Hoogheemraadschap gaan ook onderzoeken hoe het gesteld is met de kwaliteit van het oppervlaktewater in de parkstrook en welke maatregelen er nodig zijn.

Nee, Beaumix is een gecertificeerde en vrij toepasbare bouwstof. Misschien moeten er op deze plek wel maatregelen worden genomen, maar dat betekent niet dat alle Beaumix verwijderd kan/moet worden. Wel blijft het college zich inzetten om de normering voor bouwstoffen zoals Beaumix aan te scherpen.

De gemeente vindt dit een onwenselijke situatie, maar kan het gebruik van goedgekeurde stoffen als Beaumix niet verbieden. Daarom blijft het college zich inzetten om de normen voor deze stoffen aan te scherpen, door dit onderwerp te blijven agenderen bij de landelijke politiek. Door het grond- en oppervlaktewater in ieder geval tien jaar te monitoren, merken we ook direct als er zich negatieve effecten voordoen.