Bezienswaardigheden

In welk deel van Katwijk u ook woont, er zijn altijd bezienswaardigheden te vinden. Misschien wel bij u om de hoek.

Naast musea hebben de 4 kernen van Katwijk u nog veel meer te bieden.

Katwijk aan Zee

Bezoek de vuurtoren 'De Vuurbaak' en geniet van het uitzicht over Katwijk aan Zee, het strand en de omgeving. Of ga naar de witgepleisterde Andreaskerk, die daar vlak bij staat. Samen met het nabijgelegen Andreashofje vormt de kerk een schilderachtig geheel.

In een oude redersvilla aan de Voorstraat is het Katwijks Museum gevestigd. De verschillende exposities geven een goed beeld van het oude Katwijk.

Katwijk aan den Rijn

In Katwijk aan den Rijn zijn verschillende stille getuigen van het verleden te vinden. Bijvoorbeeld De Roskam, in de 17e eeuw een herberg en later het Regthuis. Pal aan de overkant vindt u het oude raadhuis, het pittoreske Koningshofje en het voormalige Hof van Holland, nu het verpleeghuis De Wilbert.

Ook de Joodse begraafplaats, de Dorpskerk en de historische molen de Gerechtigheid zijn de moeite van het bezichtigen waard.

Valkenburg

Aan de Torenvlietslaan in Valkenburg staat een Romeins monument dat geschonken is door de provincie. Niet zo vreemd, want Valkenburg is onder archeologen bekend als een van de best onderzochte archeologische vindplaatsen in Nederland als het gaat om de Romeinse tijd. De vondsten kunt u bekijken in het Torenmuseum aan het Castellumplein.

Maar dat is niet het enige waar Valkenburg om bekend is. Ook al bestaat het marinevliegkamp niet meer, voor mariniers en veteranen blijft dit deel van Katwijk de thuisbasis van de Marine Luchtvaart Dienst.

Daarnaast is er natuurlijk het Nationaal Smalspoormuseum, waar gerestaureerde smalspoortreinen te zien zijn. En waar je in de zomer over het spoor een ritje kunt maken rond het Valkenburgse Meer.

Heb je genoeg gezien, ga dan naar de Hoofdstraat en stap op de pont voor een overtocht naar Rijnsburg.

Rijnsburg

Het oudste monument in Rijnsburg is de Toren, het is het enige overblijfsel van de Abdij van Rijnsburg. In de 16e eeuw verwoestte een brand de abdij. Vlak na de brand werd in 1578 de Laurentiuskerk achter de overgebleven toren gebouwd. 

De Abdij van Rijnsburg was een belangrijk bestuurscentrum van het Graafschap Holland, waar het een gaan en komen was van de belangrijkste adel uit de 13e eeuw. Ook Graaf Floris V was een veel geziene bezoeker van de abdij.
De Rijnsburgse kunstenares Daniƫlle Orelio maakte het imposante standbeeld van de graaf, dat op 16 november 2001 is onthuld.

Rijnsburg heeft 2 musea. Het Genootschap Oud Rijnsburg met een doorlopende tentoonstelling over het Middeleeuwse leven en werken in Rijnsburg en er is het Spinozahuis waar de bekende filosoof Benedictus de Spinoza enige jaren woonde.