Musea

Leer meer over het vissersleven van vroeger, bekijk archeologische vondsten, maak een ritje in de stoomtrein of kijk hoe de beroemde filosoof Spinoza vroeger leefde. Ga er op uit en bezoek een van de Katwijkse musea:

Katwijks Museum

In het Katwijks Museum leert u meer over het dagelijks vissersleven van vroeger. Bekijk de Katwijkse klederdracht of luister in een strandhokje naar het echte Katwijkse dialect. In het museum vindt u scheepsmodellen van Katwijkse schepen van 1600 tot 1950. Daarnaast zijn er werktuigen te zien die een relatie hebben met visserij. Ook is een opstelling over de Romeinse geschiedenis van Katwijk te bekijken. Het museum bevindt zich in een voormalige rederswoning in het centrum van Katwijk, op loopafstand van het strand en de zee.

Museum Oud Rijnsburg

Museum Oud Rijnsburgis gevestigd in een gerestaureerd woonhuis uit de 18e eeuw. U vindt hier belangrijke archeologische vondsten uit de periode 600 tot 1700. In het museum zijn dorpshistorische voorwerpen, schilderijen, agrarische gereedschappen en een maquette van het vroegere Abdijcomplex te zien. Het hele jaar door zijn er wisselende exposities.

Vliegveld Valkenburg

Bezoekerscentrum vliegveld Valkenburg: op het voormalige marinevliegkamp is de oude communicatiebunker ingericht als expositieruimte. Hier heeft de Stichting Historie Vliegveld Valkenburg een permanente tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van het vliegveld, van de jaren 30 tot de sluiting in 2006.

Torenmuseum Valkenburg

Neem een kijkje in het Torenmuseum Valkenburg. In Valkenburg zijn veel archeologische opgravingen en vondsten gedaan uit de Romeinse tijd, deze vondsten zijn te bekijken in het Torenmuseum. De toren staat op de plaats van een vroegere Romeinse vestiging. Beklim de toren en geniet van het mooie uitzicht op het oude centrum van Valkenburg en het voormalige marinevliegkamp.

Museum Het Spinozahuis

De wereldberoemde filosoof Benedictus de Spinoza woonde van 1661 tot 1663 in Rijnsburg. Later is het huis aangekocht en Vereniging Het Spinozahuis maakte er in 1899 het Museum Spinozahuis van.

Hier kunt u een nagebouwde bibliotheek bekijken. In de museumkamers zijn portretten, oude brieven en documenten te zien. Ook is er nog een slijpbank voor het slijpen van lenzen voor bijvoorbeeld microscopen.

Stoomtrein Katwijk Leiden

Ontdek, kijk, ruik en geniet van de sfeer van vroeger. Bezoek Stoomtrein Katwijk Leiden. Voor jong en oud is er veel te beleven. In het vernieuwde museum is een expositie ingericht met historisch foto- en filmmateriaal en modelbouw. In de filmzaal wordt een film getoond. In het buitenmuseum kunnen kinderen met knoppen miniatuurtreinen in beweging zetten. Maar ook voor oudere kinderen is een speurtocht beschikbaar waarmee je met je smartphone kunt ronddwalen tussen de historische gebouwen. De stoomtrein rijdt langs het Valkenburgse Meer en een oude dieseltrein brengt je naar de remise.