Musea

Leer meer over het vissersleven van vroeger, bekijk archeologische vondsten, maak een ritje in de stoomtrein of kijk hoe de beroemde filosoof Spinoza leefde.

Ga er op uit en bezoek 1 van de 5 Katwijkse musea:

Katwijks museum

Wilt u meer weten over het dagelijks vissersleven van vroeger? Dan kunt u terecht in het Katwijks museum. Het bevindt zich in een voormalige rederswoning in het centrum van Katwijk, op loopafstand van het strand en de zee.

In het museum vindt u scheepsmodellen van Katwijkse schepen van 1600 tot 1950. Daarnaast zijn er werktuigen te zien die een relatie hebben met visserij. Bekijk de Katwijkse klederdracht of luister in een strandhokje naar het echte Katwijkse dialect. Ook is een opstelling over de Romeinse geschiedenis van Katwijk te bekijken.

Er is een vaste collectie schilderijen, grafische kunst en beeldhouwwerken van volgelingen van de Haagse School. Het hele jaar door zijn er in het museum wisselende tentoonstellingen te zien. Ook hedendaagse kunstenaars komen hierbij aan bod.

Meer informatie

Museum Oud Rijnsburg

Het museum Oud Rijnsburg is gevestigd in een gerestaureerd woonhuis uit de 18e eeuw. U vindt hier belangrijke archeologische vondsten uit de periode 600 tot 1700.

In het museum zijn dorpshistorische voorwerpen, schilderijen, agrarische gereedschappen en een maquette van het vroegere Abdijcomplex te zien. Het hele jaar door zijn er wisselende exposities.

Meer informatie

Torenmuseum Valkenburg

In Valkenburg zijn veel archeologische opgravingen en vondsten gedaan uit de Romeinse tijd. U kunt de vondsten bekijken in het Torenmuseum.

De toren staat op de plaats van een vroegere Romeinse vestiging. Beklim de toren en geniet van het mooie uitzicht op het oude centrum van Valkenburg en het voormalige marinevliegkamp.

Meer informatie 

Museum Het Spinozahuis

De wereldberoemde filosoof Benedictus de Spinoza woonde van 1661 tot 1663 in Rijnsburg. Hier had hij een kleine kamer waar hij lenzen maakte en zijn gedachten opschreef. Later is het huis aangekocht en Vereniging Het Spinozahuis maakte er in 1899 een museum van.

In het museum kunt u een nagebouwde bibliotheek bekijken. De perkamenten en leren banden vormen een bijzondere verzameling. In de museumkamers zijn verder nog portretten te zien en oude brieven en documenten. Ook is er nog een slijpbank voor het slijpen van lenzen voor bijvoorbeeld microscopen.

Meer informatie

Nationaal Smalspoormuseum

Het Nationaal Smalspoormuseum heeft een van de grootste smalspoorcollecties van Europa. Van originele stoom- en diesellocomotieven en kipkarren tot lorries en stoomtrams. Daarnaast heeft het museum een uitgebreide collectie van historisch film- en fotomateriaal en diverse maquettes uit binnen- en buitenland.

Het museum biedt plezier voor jong en oud. Met uw toegangskaartje maakt u een ritje langs het Valkenburgse Meer in een trein getrokken door een eeuwenoude originele stoomlocomotief.

Meer informatie