Mantelzorg

Bent u mantelzorger? Dan bent u onmisbaar voor uw omgeving én de samenleving. Misschien combineert u mantelzorg met werk, school of een gezin. Dan kan het best lastig zijn om alles in balans te houden: misschien kunt u zelf af en toe ook wel wat hulp of steun gebruiken. 

Heeft u een vraag of wilt u advies over mantelzorgondersteuning? U kunt bellen tijdens kantooruren en een bericht achterlaten bij het Welzijnskwartier via 071 403 33 23. Zij nemen dan contact met u op. U kunt ook mailen naar mantelzorg@welzijnskwartier.nl.

Aanmelden als mantelzorger

Zorgt u meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor een naaste en woont u in de gemeente Katwijk? Meld u gratis aan bij Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning.

Ondersteuning vanuit het Wijkteam

Mantelzorgers kunnen voor ondersteuning ook terecht bij het Wijkteam van gemeente Katwijk. Het Wijkteam kan bijvoorbeeld helpen met het volgende:

 • Voorlichten en adviseren bij psychische klachten
 • Versterken van hulp uit sociale omgeving
 • Zoeken en aanvragen van passend maatwerk. Bijvoorbeeld: begeleiding, dagbesteding, huishoudelijk hulp en aanschaf van hulpmiddelen
 • Versterken van sociale contacten en relaties

U kunt contact opnemen met het Wijkteam door het formulier ‘Hulpvraag indienen’ in te vullen of door te bellen naar het algemene nummer van de gemeente via 071 406 50 00.

Ondersteuning vanuit het Welzijnskwartier

De gemeente Katwijk werkt samen met het Welzijnskwartier om ondersteuning te bieden aan mantelzorgers. Deze ondersteuning bestaat uit:

 • Een welkomstpakket en een leuke verrassing na uw inschrijving
 • Deskundig advies
 • Een luisterend oor bij u thuis of op locatie
 • Leuke uitjes voor uzelf of samen met andere mantelzorgers
 • Een maandelijkse digitale nieuwsbrief vol weetjes en tips
 • Gezellige koffiemomenten door heel de gemeente Katwijk
 • Mantelzorgbijeenkomsten (met een informatief of ontspannen thema)
 • Een belmoment waarop u kunt aangeven of u nog extra ondersteuning nodig heeft en hoe het met u gaat
 • Hulp bij het aanvragen van de jaarlijkse ‘Blijk van waardering’
 • Een makkelijk overzicht van organisaties met organisaties die u als mantelzorger kunnen ondersteunen

Zijn er binnen uw gezin kinderen of jongvolwassenen die met de zorg van een naaste helpen? Wij noemen deze jonge mantelzorgers ‘jonge helden’. Ook zij verdienen ondersteuning en extra aandacht. Vaak zijn zij al jonge held zonder dat ze het zelf door hebben. Maar zij dragen al veel verantwoordelijkheid en dit kan best lastig zijn.

Jonge helden kunnen zich ook inschrijven bij het Welzijnskwartier. Zij krijgen dan ondersteuning en kunnen andere jonge helden ontmoeten tijdens activiteiten. Ook kunnen ze gewoon even hun verhaal kwijt en bijkomen van de drukte.

Beter Thuis met Dementie

Heeft uw partner dementie en bent u zijn/haar mantelzorger? In samenwerking met Topaz en ActiVite bieden wij de cursus ‘Beter Thuis en Dementie’ aan. Dit is een vakantiecursusweek voor partners waarvan er één beginnende dementie heeft.

Naastentraining

Als mantelzorger van iemand met dementie kunt u de naastentraining van ActiVite volgen. Tijdens deze 2-daagse training leert u wat u kunt verwachten na de diagnose dementie: wat is dementie? Wat kunt u doen als naaste? En welke ondersteuning kunt u krijgen?

Alzheimercafé

Het Alzheimercafé van het Welzijnskwartier is een maandelijkse ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, hun partner, kinderen, familie, buren en vrienden. U heeft hier de ruimte om vragen te stellen, maar ook om ervaringen uit te wisselen met anderen. 

Geeft u extra zorg aan uw kind omdat hij/zij een beperking heeft? Dan bent u waarschijnlijk mantelouder. Als mantelouder komen er naast uw vaste baan veel taken bij: bijvoorbeeld sondevoeding geven, vernevelen of eettraining, maar ook het contact onderhouden met artsen, therapeuten, zorgverleners, zorginstellingen, etc. Het vinden van een geschikte oppas kan dan heel moeilijk zijn. Daarom werken we als gemeente Katwijk samen met ‘Zorgoppas’. Zorgoppas is speciaal opgericht om vraag en aanbod van ouders met een zorgbehoevend kind en oppaskandidaten bij elkaar te brengen. Zo kunt u eindelijk ontspannen. Want voor ieder gezin bestaat een geschikte oppas.

Ondersteuning van een Buddie

Samen met Herbergthuis zijn we als gemeente gestart met een ‘buddieproject’. Want ook voor mantelzorgers moet gezorgd worden. Soms lukt het niet alleen. Of soms heeft u de energie gewoon even niet. Want mantelzorg kan best zwaar zijn, hoe graag u het ook doet. Daarom kunt u nu de hulp van een Buddie inschakelen. Een Buddie is een aanvullende mantelzorger en neemt zorgtaken van u over. Zo heeft u weer meer tijd en ruimte voor uzelf. Kunt u wel een Buddie gebruiken? Ga dan naar www.mantelzorgkatwijk.nl. U heeft hiervoor geen indicatie nodig.

Contact

We hebben een overzicht gemaakt van websites en webpagina's die handig kunnen zijn voor u als mantelzorger: meer informatie over mantelzorg.

Daarnaast kunt u handige informatie vinden op: