Buitengewoon opsporingsambtenaren

Net als u wil de gemeente een veilige en schone leefomgeving. Daarom hebben wij buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) in dienst. BOA’s houden toezicht op de leefbaarheid en veiligheid.

Zij controleren of mensen zich aan de regels houden en geen overtredingen begaan.

Afval gescheiden weggooien

We controleren regelmatig afval dat wordt weggegooid in de verzamelcontainers bij hoogbouw. Denk hierbij aan glas, papier, textiel, plastic, blik en drinkpakken. Wij controleren of er goed gescheiden wordt weggegooid. Ook controleren wij het afval dat naast een container wordt achtergelaten.

Wat kunnen de BOA's voor u betekenen?

BOA’s pakken overlast aan. Ervaart u overlast? Denk bijvoorbeeld aan verkeerd geparkeerde auto’s en fietsen, rommel en hondenpoep op straat of andere zaken in de openbare ruimte die hier niet thuishoren. Spreek gerust een BOA aan. De BOA’s gaan graag in gesprek en willen van u weten wat er bij u leeft. Ook leggen zij graag uit wat zij doen en waarom.  

U kunt ook een melding buitenruimte doen.

Heeft u een vraag aan de BOA’s? Stel deze via Twitter. Het account van de BOA’s is:

Wat doet een BOA?

Een buitengewoon opsporingsambtenaar is een beëdigd functionaris. Dit betekent dat een BOA bevoegd is strafbare feiten op te sporen en te beboeten. BOA's zijn verantwoordelijk voor toezicht en handhaving. Denk bijvoorbeeld aan:

  • fout geparkeerde fietsen
  • fout geparkeerde auto's
  • illegale lozingen
  • autowrakken op de openbare weg
  • naleven van het hondenbeleid
  • oude boten in het water
  • reclame- of aankondigingsborden op de openbare weg
  • zwerfafval

BOA's kijken bij alles wat ze doen naar de veiligheid en leefbaarheid in de wijk. Het gedrag van de inwoners speelt een belangrijke rol. Iedereen vindt het immers fijn om in een veilige en nette omgeving te wonen. BOA's mogen personen aanhouden die bijvoorbeeld iemand beledigen of die geweld gebruiken. Politie en BOA's werken nauw samen. De hoofdtaak van de BOA's is het bestrijden van overlast, de politie bestrijdt criminaliteit.

Herkennen van een BOA

De BOA’s surveilleren met de auto, een fiets (bike) of te voet. Zo zijn zij zichtbaar aanwezig op straat en kunt u ze makkelijk aanspreken. U ziet BOA’s vaak bij evenementen, markten en in het centrum van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.

Kleding BOA

De BOA’s zijn te herkennen aan een uniform, dat bestaat  uit een tweekleurige blauwe jas en polo en een blauwe broek. Als dit de pakkans vergroot, werken zij ook in burgerkleding. De BOA’s legitimeren zich als u erom vraagt.

Bodycam

In Katwijk dragen de BOA’s naast handboeien ook een bodycam. Een bodycam is een kleine camera die gedragen wordt op de borst, waarmee beeld en geluid opgenomen kunnen worden. Het heeft niet alleen een preventieve werking op gedrag, maar verhoogt daarnaast het gevoel van veiligheid. Wilt u meer weten over het protocol en de werkwijze? Bekijk dan deze documenten (pdf, 155 KB).