Nadeelcompensatie

  • Nadeelcompensatie vervangt planschade sinds 1 januari 2024
  • Vergoeding mogelijk bij onevenredige schade door gemeentelijke plannen
  • Alleen materiële schade komt in aanmerking
  • Eerste 4% schade is voor eigen rekening
  • Verzoek indienen binnen 5 jaar, kost € 500 (terug bij toekenning)
  • Behandeling duurt gemiddeld 1 tot 1,5 jaar

Sinds de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024 is de Verordening Nadeelcompensatie van kracht. Deze verordening regelt de vergoeding van schade die ontstaat door rechtmatig handelen van de gemeente. Waar eerder werd gesproken van planschade, spreekt men nu van nadeelcompensatie.

Wat is nadeelcompensatie?

Nadeelcompensatie is een regeling voor mensen of bedrijven die schade ondervinden door een rechtmatig besluit of optreden van de gemeente. Niet alle schade komt voor vergoeding in aanmerking. Alleen als iemand door gemeentelijk handelen onevenredig zwaar wordt getroffen, kan hij of zij mogelijk een vergoeding krijgen. De gemeente beoordeelt het verzoek, eventueel met hulp van onafhankelijke deskundigen.

Wanneer is nadeelcompensatie mogelijk?

Als u schade lijdt door fysieke veranderingen in uw omgeving, kunt u mogelijk recht hebben op nadeelcompensatie.

Tot eind 2023 ontstond planschade op het moment dat bijvoorbeeld een bestemmingsplan werd vastgesteld of een vergunning werd verleend. Onder de Omgevingswet ontstaat het recht op nadeelcompensatie pas wanneer de schade daadwerkelijk merkbaar is.

Soorten schade

De schade kan bijvoorbeeld bestaan uit:

  • Directe schade – zoals omzetverlies bij een onderneming.
  • Indirecte schade – zoals waardedaling van een woning door ontwikkelingen in de buurt.

Het moet altijd gaan om materiële schade (dus geen emotionele of immateriële schade).

Voorzienbaarheid en normaal maatschappelijk risico

Niet iedere verandering leidt tot een vergoeding. Soms had u al kunnen verwachten dat er een ontwikkeling zou komen, bijvoorbeeld toen u de woning of het bedrijf aankocht. In dat geval bestaat er geen recht op nadeelcompensatie.

Daarnaast geldt dat de eerste 4% van de schade wordt gezien als het normaal maatschappelijk risico. Dat is schade die mensen in principe zelf moeten dragen.

Verzoek indienen

Een verzoek om schadevergoeding moet binnen vijf jaar worden ingediend nadat u bekend bent geworden met de oorzaak van de schade.

Er zijn geen vaste eisen voor de vorm van het verzoek, maar het moet in elk geval een motivering bevatten én een onderbouwing van het bedrag dat u vraagt. Voor de behandeling van het verzoek wordt een bedrag van € 500,- in rekening gebracht. Dit bedrag krijgt u terug als het verzoek (gedeeltelijk) wordt toegekend.

De procedure duurt gemiddeld 1 tot 1,5 jaar.