Verkenningsbuurten

Verkenningsbuurten

Uit het onderzoek blijkt dat er in een aantal buurten in de gemeente veel kansen zijn om tussen nu en 2030 een goede overstap te maken naar een duurzame warmtebron. Bijvoorbeeld omdat daar al veel huizen goed geïsoleerd zijn, of omdat daar al een mogelijke duurzame warmtebron beschikbaar is. In deze verkenningsbuurten is vervolgonderzoek nodig naar de wensen van de bewoners en naar de haalbaarheid van de overstap naar aardgasvrij. De gemeente wil daarom nog samen met de bewoners uit deze buurten onderzoeken of en hoe woningen in de periode van nu tot en met 2030 van het aardgas af kunnen. Uit gesprekken met bewoners en verder onderzoek moet blijken of de verkenningsbuurten inderdaad geschikt zijn om voor 2030 van het aardgas af te gaan. Voorop staat dat de gekozen warmtebronnen duurzaam, betaalbaar, betrouwbaar en toekomstbestendig zijn. In 2022 zal vervolgens bekend worden wat de definitieve geschikte startbuurten zijn.

Dit zijn de verkenningsbuurten die de gemeente heeft gekozen om in 2021-2022 met bewoners in gesprek en op verkenning te gaan: Hoornes Oost en West, Rijnsoever Noord, West, Midden en Oost, ’t Duyfrak, De Horn, Zuid-West (Zeehosterrein).

Daarnaast zijn er een aantal buurten in het zuidoosten van de gemeente Katwijk waar mogelijk in de toekomst gebruik kan worden gemaakt van restwarme uit Rotterdam. Of er ook echt restwarmte uit Rotterdam voor de gemeente Katwijk beschikbaar komt is echter nog niet zeker. Het gaat hier om de buurten ’t Joght, Molenwijk, Kleipetten, Frederiksoord-Noord, Frederiksoord-Zuid, Westerhage, De Hoek, Koestal en Clein Duijn.

Warmte uit oppervlaktewater is de grootste warmtebron in Katwijk. Om deze warmtebron op een slimme manier toe te passen, is de gemeente al gestart met het project Hoornes Aardgasvrij in Kalkoven (Hoornes-Zuidoost). Hier wordt mogelijk gestart met een warmtenet voor 500 woningen. In de Hoornes is gekozen voor een aquathermie MT-net als best passende oplossing voor de buurt, omdat de financiële impact van individuele all-electric oplossingen, zoals een warmtepomp, hier naar verwachting groot is. In woningen kleiner dan 100m2, zoals de meeste appartementen in Kalkoven, is een warmtepomp i.v.m. de ruimte lastig te realiseren. Daarnaast is voor een warmtenetaansluiting met 70 graden MT-temperatuurregime een hoge isolatie in de woning niet direct noodzakelijk. Hiermee kunnen bewoners zelf het tempo bepalen van verduurzaming van de woning door isoleren en de hoge kosten die daar mogelijk bij komen kijken. Ook is dit 70 gradennet in de toekomst te koppelen aan grootschalige warmtenetten, zoals; geothermie en Warmtelinq.

Zodra het warmtenet succesvol gerealiseerd is in Kalkoven, wil de gemeente de geleerde lessen gaan gebruiken om het warmtenet uit te breiden in heel Hoornes-Oost en West. De Kalkoven aanpak is modulair uitbreidbaar en doorstempelbaar naar ook andere wijken in Katwijk. Een nieuwe startlocatie is mogelijk vanaf 100 woningen.

In deze buurten met veel nieuwbouw woningen zijn individuele oplossingen per woning het meest voor de hand liggend, zoals een all-electric warmtepomp. Woningen gebouwd na 2006 zijn namelijk al voldoende geïsoleerd om de overstap te maken naar een all-electric oplossing zonder extra isolatiemaatregelen. Voor bewoners in deze buurten is het bijvoorbeeld een handig moment om over te stappen op een all-electric oplossing zodra de cv-ketel vervangen moet worden.

De gemeente gaat graag in gesprek met de bewoners over deze mogelijkheid en hun wensen. Via initiatieven binnen de buurt kunnen warmtevoorzieningen ook per complex of straat gezamenlijk bereikt worden. Gezien de aantallen woningen kan de gemeente ondersteuning bieden met een buurtuitvoeringsplan en ondersteunen met gerichte informatievoorziening.

Ten noorden van Katwijk zijn er plannen voor een warmtenet waarbij gebruik gemaakt wordt van aardwarmte. De buurten Rijnsoever-West, Rijnsoever-Oost en Rijnsoever-Midden kunnen mogelijk gebruik maken van dit warmtenet. Graag gaat de gemeente met de inwoners in gesprek over deze mogelijkheid en hun wensen.

Binnen regionale samenwerking wordt er gewerkt aan het realiseren van een hoge temperatuur warmtenet met restwarmte uit Rotterdam (WarmtelinQ+) via Leiden naar Katwijk. Als het warmtenet er komt, ligt het voor de hand om te beginnen met de daarvoor geschikte buurten die zo dicht mogelijk bij Leiden liggen. In de concept-warmtevisie zijn een aantal mogelijke buurten in de gemeente hiervoor benoemd. Het startpunt, de aanleg en de totale omvang van een warmtenet met restwarmte hangt onder andere af van de route en inpassingsmogelijkheden van dat warmtenet.

In de andere buurten wordt voorlopig geen verkennend onderzoek gedaan. Deze buurten zullen dus niet op korte termijn overstappen naar een duurzame warmtevoorziening. Toch worden ook deze buurten in de toekomst aardgasvrij en wil dat niet zeggen dat hier niks gebeurt.

In deze buurten richten we ons voorlopig op voorbereidende maatregelen, zoals isolatie. Goede isolatie is belangrijk om warmte in het huis vast te houden. Zo bespaar je energie en zo wordt je huis voorbereid om in de toekomst aardgasvrij te worden. Neem voor meer en gratis informatie contact op met het Duurzaambouwloket en de energieambassadeurs.

De bedrijven- en kantorenterreinen vragen maatwerk, waarbij we bij elk bedrijf apart kijken wat er nodig is. De planning voor de bedrijventerreinen en kantoorgebieden wordt later bepaald.

Buurtpaspoorten

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor duurzame warmte in uw buurt? Van elke CBS-buurt van de gemeente Katwijk, 42 in totaal, is een buurtpaspoort gemaakt. Dit buurtpaspoort geeft inzicht in het type woningen en mogelijke alternatieven voor aardgasvrij wonen in elke buurt. Het document geeft de gemeente, betrokken partijen en inwoners achtergrondinformatie wat er mogelijk is en nodig is om een buurt over te laten stappen naar een duurzame warmtebron.

Let op! De gegevens in de buurtpaspoorten zijn een momentopname. De meeste gegevens dateren uit 2019 en 2020. Maar de samenleving is steeds in beweging. Zo worden er woningen bijgebouwd, werken inwoners nu bijvoorbeeld vaker thuis met een hogere energieverbruik tot gevolg en verandert de samenstelling van huishoudens gedurende de tijd met een natuurlijk verloop.

Bekijk hier de buurtpaspoorten (pdf, 41 MB).