
Rijnsburg Noord
Categorieën
In Rijnsburg Noord willen we ruimte bieden voor verschillende ontwikkelingen, maar dit moet wel binnen bepaalde regels. Onderwerpen zoals wonen, wegen, groen, recreatie, bedrijven en sport zijn net zo belangrijk en worden meegenomen in onze plannen. Er is veel vraag naar bedrijventerreinen in Rijnsburg, daarom willen we in Rijnsburg Noord ruimte maken voor bedrijven. Dit moet wel binnen bepaalde regels en grenzen gebeuren, daarom maken we een nieuwe gebiedsvisie.
Wat ging eraan vooraf
In 2016 hebben we een plan gemaakt voor de ontwikkeling van Rijnsburg Noord. In dit plan stond dat we de glastuinbouw in het gebied wilden uitbreiden. Dit bleek echter niet mogelijk. Daarom heeft de gemeente de grond overgenomen van de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM).
Wat gaat er gebeuren?
Het maken van de gebiedsvisie bestaat uit twee stappen. Stap één is het maken van een nota van uitgangspunten. In dit document staan de regels en grenzen waaraan het gebied moet voldoen. Stap twee is het maken van de gebiedsvisie, gebaseerd op de eerder gemaakte nota van uitgangspunten.
Stap 1: Opstellen Nota van Uitgangspunten
Eind 2024 zijn we begonnen met het maken van een nieuwe visie voor Rijnsburg Noord. Eerst maken we een Nota van Uitgangspunten (NvU) op. Dit is een plan waarin de belangrijkste afspraken en regels staan voor de ontwikkeling van het gebied. Het helpt ons te bepalen hoe het gebied verder wordt uitgewerkt. We kijken naar verschillende onderwerpen, zoals wonen, verkeer en groen.
We betrekken de inwoners bij dit proces via een participatieavond, een klankbordgroep en een online enquête. Deze bijeenkomsten en het formulier worden in februari en maart 2025 georganiseerd. Ons doel is om de Nota van Uitgangspunten voor de zomer van 2025 door de Gemeenteraad goed te laten keuren.
Stap 2: Opstellen Gebiedsvisie
De volgende stap is het maken van de gebiedsvisie. Een gebiedsvisie geeft een algemeen idee van hoe het gebied er in de toekomst uit moet zien en welke doelen belangrijk zijn. We starten hiermee na de zomer en streven ernaar het eind 2025 af te ronden.
Bij het maken van de visie nodigen we weer betrokkenen uit om mee te denken. Het doel is om een duidelijke en aantrekkelijke visie voor het gebied te maken, waar de inwoners de komende jaren van kunnen profiteren.
Online meedenken
Op woensdag 19 februari 2025 vond de informatieavond plaats. Was u niet aanwezig maar wilt u wel graag uw mening geven? Vul dan de online enquête in. Het invullen van de enquête is mogelijk tot 1 maart 2025. Na het sluiten van de enquête wordt alle informatie van de meedenkavond en de online enquête verwerkt in een samenvatting.
Klankbordgroep
Wilt u vaker meedenken over de toekomst van Rijnsburg Noord, dat kan via de klankbordgroep! De klankbordgroep komt dit voorjaar bij elkaar en straks bij het maken van de gebiedsvisie. Heeft u interesse om deel te nemen aan de klankbordgroep, meldt u zich dan aan via info@katwijk.nl(Verwijst naar een e-mailadres) onder vermelding van aanmelding klankbordgroep Rijnsburg Noord, t.a.v. Peter Welles.
Maart 2025 maken we een overzicht en kiezen we deelnemers. De gemeente zoekt een diverse groep met verschillende achtergronden en inzichten, zoals ondernemers, jongeren en ouderen.
Deelgebieden
De gemeente Katwijk heeft in 2024 de grond in de Trappenberg-Kloosterschuur overgenomen van de GOM. De GOM heeft tien jaar lang gewerkt aan verbetering van het verouderde glastuinbouwgebied aan beide kanten van de Voorhouterweg. Voor de GOM was het financieel niet verantwoord om verder te gaan met het project. De gemeente Katwijk heeft de gronden overgenomen om zo regie te houden over de toekomst van het gebied. In 2025 zal de gemeente in gesprek gaan met belanghebbenden over de toekomst van dit gebied.
Voor de bedrijvenstrook rondom de Noordwijkerweg is onderzocht wat er nodig is om dit gebied verder te ontwikkelen. De plannen gaan bijvoorbeeld over welke gebouwen er neergezet mogen worden en hoe de toegangswegen er uit moeten zien. De reacties op deze plannen vanuit de omgeving zijn door middel van een zienswijzeprocedure verwerkt in het Beoordelingskader Noordwijkerwegzone. Deze zienswijzeprocedure is nu afgerond. Het kader benutten wij als een intern beoordelingskader voor initiatieven die bij de gemeente worden ingediend als deze afwijken van het bestemmingsplan.
De gemeente gaat de komende tijd verder in gesprek met grondeigenaren en initiatiefnemers over hun plannen. Een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling is de inrichting van de openbare ruimte, waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Samen met de bewoners en andere gebruikers van het gebied worden er participatiebijeenkomsten georganiseerd over de realisatie van de inrichting van deze openbare ruimte. Op dit moment is het nog niet duidelijk wanneer er een participatiebijeenkomst plaatsvindt. Zodra hier meer informatie over bekend is. wordt hier onder andere op deze webpagina over gecommuniceerd.
Het college vraagt de gemeenteraad geld om de plannen voor een rotonde op de Noordwijkerweg verder uit te werken. Begin 2025 neemt de gemeenteraad daarover een besluit.
Vervolgens gaan we met betrokkenen in gesprek over hoe deze rotonde, de ontsluiting met beide zijden van Rijnsburg-Noord en de parkeerplaatsen van Middelmors, eruit zouden moeten gaan zien.
De plannen voor een rotonde stammen uit 2018. In 2020 zijn die plannen stilgelegd, omdat de ontwikkelingen voor Rijnsburg-Noord onduidelijk waren (GOM-gronden oa). Inmiddels zien we bedrijvigheid toenemen en zijn er woningen bij gekomen. De aanleg van de rotonde alleen zal niet voldoende zijn en er dienen zich ook mooie kansen aan om gelijk mee te pakken. In dit plan nemen we ook gelijk
- de ontsluitingsweg naar de Trappenberg-Kloosterschuur mee. Hiermee ontstaat er een parallelweg aan de Kloosterschuurweg, waardoor het gebied beter ontsloten kan worden
- een verbeterde toegang vanaf de Noordwijkerweg naar Sportpark de Middelmors
- we verbetering parkeerplaats Middelmors. We kunnen de parkeerplaatsen groener maken en wellicht meer, maar dit is afhankelijk van de gesprekken met betrokkenen.
Het op deze manier aanleggen van de rotonde is goed voor verkeersveiligheid, doorstroming, bedrijvigheid, meer groen en we kunnen de parkeersituatie bij Middelmors verbeteren.
Voor het bedrijventerrein Vinkenwegzone zijn de aangrenzende glastuinbouw en de aangrenzende recreatieve voorzieningen belangrijke omgevingsfactoren. Over de verbreding van de Vinkenweg tussen de Noordwijkerweg en de Voorhouterweg zijn afspraken gemaakt met direct omwonenden. Deze afspraken worden binnenkort verder uitgewerkt. De Vinkenweg tussen Voorhouterweg en Horstweg valt onder het regulier beheer van de gemeente.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie over dit project? Neem dan contact met ons op via info@katwijk.nl(Verwijst naar een e-mailadres) of 071 406 50 00.