Impressie Hoornes Noordoost

Hoornes Noordoost

Categorie├źn

 • Woningbouw
 • Woonomgeving
 • Katwijk Noord

In de wijk Hoornes in Katwijk staan een aantal bouwblokken met verouderde portiekwoningen uit de jaren '60. Woningcorporatie Dunavie wil op deze locatie nieuwbouwappartementen bouwen. In totaal worden 297 verouderde woningen vervangen door 392 nieuwbouwappartementen in verschillende prijsniveaus. Het bestaande buurthuis is gesloopt en zal worden vervangen door woningen.

Het gebied

Het gebied Hoornes Noordoost bevindt zich in het noordoostelijke deel van de wijk Hoornes in Katwijk Noord. Het gebied wordt aangegeven door de grond met bomen en planten tussen de wijken Hoornes en Rijnsoever. Aan de westzijde ligt de Boerslaan, aan de zuidzijde de appartementengebouwen langs de Hoorneslaan en de westzijde van het gebied ligt aan de Biltlaan.

Het plan

Het plan voorziet in de nieuwbouw van een divers woningaanbod met maximaal 392 woningen, waarvan:

 • 255 sociale huurwoningen
 • 43 vrije sector huurwoningen
 • 94 koopwoningen.

Ook wordt er een buurthuis gebouwd, wordt het gebied voorzien van een warmtenet en is er na afronding van het project ruimte voor 417 voertuigen.

De ontwikkeling bestaat uit zeven gebouwen met verschillende vormen:

 • De grootste en meest zuidelijke gebouwen hebben een U-vorm. De platte daken van de U-vormige gebouwen verspringen in hoogte. Zo heeft het gedeelte grenzend aan de oostzijde 5 bouwlagen en de rest van het gebouw 4 bouwlagen
 • De drie noordelijke gebouwen hebben een rechthoekige vorm waarbij de ingang van de appartementen bereikbaar zijn vanaf een trappenhuis
 • Het meest westelijk gebouw aan de Biltlaan, heeft een rechthoekige vorm waarbij de ingangen zich voornamelijk aan de binnenzijde van het gebouw bevinden. Het gebouw heeft een bouwhoogte van maximaal 23,5 meter. 

Woningen

De ingang van de woningen bevinden zich op de verdiepingen aan de binnenzijde van het gebouw en bij de woningen op de begane grond aan de buitenzijde van het gebouw. Vanuit het trappenhuis worden ingang van de woningen bereikt door middel van een galerij op de verdiepingen. De woningen hebben een woonkamer aan de buitenzijde van het complex. Op de verdiepingen een buitenruimte in de vorm van een balkon en op de begane grond in de vorm van een tuinterras.

Stedenbouwkundige context

Het ontwerp van de nieuwbouw probeert vergelijkbaar zijn met het uiterlijk van de directe omgeving, maar toch verschillend en met een eigen karakter. Vanaf de zuidzijde staan de nieuwbouwblokken in lijn met de bestaande gebouwen aan de Hoorneslaan. Vanaf deze zijde worden zichtlijnen gevormd die uitkijken op de nieuwe parkachtige bouwblokken aan de noordzijde van het gebied.

Fasen

De ontwikkeling van het plan wordt in drie fasen uitgevoerd, fase 2A, fase 2B en fase 3.

 • Fase 2A bestaat uit de nieuwbouw van 2 appartementengebouwen aan de oostzijde van het gebied. Hier worden ongeveer 43 vrije sector huurwoningen en 71 sociale huurwoningen gebouwd
 • Fase 2B bestaat ook uit de nieuwbouw van 2 appartementengebouwen als in fase 2A gebouwd, bestaande uit ongeveer 34 koopwoningen en 71 sociale huurwoningen
 • Fase 3 bestaat uit nieuwbouw aan de westzijde van het gebied. Hier worden ook 2 appartementen vergelijkbaar met die uit de andere fasen gebouwd. Daarnaast wordt er een derde gebouw nabij de westelijke kant gebouwd.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via k.oliemans@katwijk.nl