Herinrichting 't Joght
Categorieën
De gemeente gaat in 2025 en 2026 enkele straten in ’t Joght herinrichten. Het gaat om Middenjoght, Buitenjoght, Prof. Dr. A.E. van Giffenstraat, Dr. A.E. Remouchampsstraat, Burgemeester M.A. van der Haveplantsoen, Lambrechtsveld, Claudiusdreef, Frankenburg, Legioendreef en Valkenhorst.
We vernieuwen het riool, de straatstenen en stoeptegels. Daarnaast verbeteren we het groen en de speel- en ontmoetingsplekken en vervangen we straatmeubilair. In de nieuwe inrichting houden we rekening met het veranderende klimaat, het verkeer en de toegankelijkheid.
Ontwerp

Op 23 september 2024 was de laatste inloopavond over de herinrichting van ’t Joght. Toen werd het definitieve ontwerp gepresenteerd. De reacties die we op dat ontwerp kregen, zijn verwerkt in een vraag- en antwoordlijst. Op deze lijst is te zien wat er met de reacties is gedaan.
Het definitieve ontwerp is aangepast op basis van enkele reacties.
- We verwijderen vijf bomen bij de ingang van het Burgemeester M.A. van der Haveplantsoen. Hier komen vier ‘groene’ parkeerplaatsen voor terug (schuin inparkeren). Voor de verwijderde bomen planten we vijf nieuwe bomen in de wijk terug.
- In het Middenjoght maken we de weg smaller. Zo ontstaat er meer ruimte voor bomen en extra parkeerplekken.
Raadsbesluit
Eind maart/begin april neemt de raad een besluit over het geld wat nodig is voor de herinrichting van ’t Joght. Deze officiële stap is nodig om verder te kunnen met het proces. Bij een positief besluit kan het bestek worden gemaakt. Dat is een technische beschrijving hoe de werkzaamheden uit te voeren en met welke materialen.
Maatregelen tegen gevolgen veranderende klimaat
Het klimaat verandert. Er is steeds vaker kans op een heftige regenbui, op een hittegolf en op langere periodes van droogte. Door droogte daalt de bodem op sommige plekken in Nederland. De zeespiegel stijgt en er is meer kans op overstromingen. Het veranderende klimaat heeft grote gevolgen voor de gezondheid, de leefbaarheid en economie.
Wij bereiden de omgeving zo goed mogelijk voor op het veranderende klimaat. Daarom verbeteren we het gescheiden rioolstelsel, vervangen we een deel van het riool en verbeteren we het groen in de wijk.
Gescheiden rioolstelsel
In een gescheiden rioolstelsel zijn er 2 buizen: 1 voor het afvalwater en 1 voor het regenwater (ook wel schoonwaterriool genoemd). Het vuile afvalwater gaat direct naar het waterzuiveringsbedrijf. Het regenwater zakt in de bodem weg of komt in een sloot of vijver terecht. Deze maatregel zorgt voor minder wateroverlast op straat en een betere leefomgeving.
Groen
Groen heeft een positieve invloed op de gevolgen van de klimaatverandering. Het levert zuurstof, vermindert fijnstof en hittestress en het houdt regenwater in een gebied langer vast. Daarnaast is het goed voor de biodiversiteit. ‘Bio’ betekent leven, ‘diversiteit’ betekent afwisseling, verschil. De verschillende soorten op aarde houden de natuur in balans.