Herinrichting Biltlaan

De gemeente voert in 2020 groot onderhoud uit aan de Biltlaan. Op het traject Biltlaan-Zuid - van de rotonde Industrieweg tot aan de Helmbergweg – wordt het asfalt vervangen en de trottoirs en de fietspaden vernieuwd. Ook wordt de Koningin Julianabrug vernieuwd. Op het traject Biltlaan-Noord (Helmbergweg tot aan De Krom) komen vrijliggende fietspaden en wordt de groenstructuur aangepast.

Verder wordt een aantal maatregelen uitgevoerd om de R-net bussen vanaf eind december 2020 over de Biltlaan te kunnen laten rijden. De werkzaamheden starten vanaf 23 maart.

Werkzaamheden Biltlaan-Noord 23 maart - 5 juli 2020

Fase 1: 23 maart tot en met 29 mei

De Biltlaan tussen de Hoorneslaan en rotonde De Krom is afgesloten voor al het verkeer. Ook het openbaar vervoer wordt omgeleid en maakt gebruik van tijdelijke haltes bij De Krom (lijn 30 en 385) en de Hoorneslaan (lijn 90).

Meer informatie over de herinrichting van de Biltlaan-Noord vind je in de brochure (pdf, 1,84 MB).

Fase 2: 30 mei tot en met 5 juli

Op de Biltlaan is eenrichtingsverkeer in de richting van rotonde De Krom. Op 6 juli is het werk klaar en wordt de Biltlaan weer in twee richtingen opengesteld.

Op de hoogte blijven? Download de KWS app gratis in de Appstore of via Google Play voor automatische updates over dit project.

Verkeersomleiding

Omleiding openbaar vervoer

Fietspaden

De huidige fietsstructuur loopt vanaf de Zeeweg langs de Biltlaan tot aan de Helmbergweg. Daarna wordt het fietsverkeer door de wijk Rijnsoever verder richting De Krom geleid. Samen met de omgeving is een aantal mogelijkheden bekeken hoe fietspaden op dit stuk langs de Biltlaan ingepast kunnen worden. Op 9 april 2019 heeft het college het besluit genomen dat er een dubbelzijdig fietspad aan de oostkant van de Biltlaan komt.

Groenplan

Om de huidige groenstrook te compenseren, is in samenspraak met de omgeving een nieuw groenplan gemaakt, waarin gekeken is naar functionaliteit, ecologie en beeldkwaliteit. De huidige vrij massieve groene ‘muur’ die voor een deel ongecontroleerd is ontstaan, en moeilijk te onderhouden is, zal plaatsmaken voor een meer gelaagde en gegroepeerde samenstelling van kruiden, grassen, struiken en bomen. De nieuwe inrichting met veel kruidenrijk grasland en heesters, levert in de nieuwe situatie een hogere biodiversiteit op. Ook vormt het groen een barrière tussen de weg en de woningen, waardoor het zicht op de weg vanuit de tuinen ontnomen wordt en fijnstof uit de lucht wordt opgenomen. Aan weerszijden van de weg liggen grondwallen die het geluid van het verkeer dichtbij de bron remt. Samen met het nieuwe stille asfalt op de weg vormt dit een dubbele geluidsreducerende maatregel. De nieuwe groenstrook wordt vanaf het najaar van 2020 aangelegd.

R-net maatregelen

Vanwege de komst van R-net wordt een nieuwe R-net halte met fietsenstalling aangelegd bij de Hoornes Passage en bij De Krom. Ook wordt de rotonde Biltlaan/Rijnsoever aangepast, zodat deze beter aan de huidige maatstaven voldoet en veiliger voor fietsers wordt.

Meer informatie

Naar het overzicht