Buurtonderzoek betaalbare warmte

De gemeente Katwijk heeft samen met onderzoeksbureau Enneüs onderzoek gedaan naar betaalbare vormen van verwarmen. Inwoners konden via een vragenlijst hun mening geven en meedenken over duurzame warmtebronnen in hun buurt.

Aanleiding

De betaalbaarheid van energie staat de laatste jaren onder druk. De gemeente Katwijk wil dat de energierekening voor inwoners betaalbaar blijft. Op dit moment helpen wij inwoners met het isoleren van hun woning. Dit doen we onder andere met het Katwijks Isolatiefonds en de Lokale Aanpak Isolatie.

Voor de toekomst willen we samen met inwoners kijken naar betaalbare alternatieven voor aardgas, bijvoorbeeld een warmtepomp of een gedeeld warmtenet. Door te investeren in duurzame en betaalbare warmtebronnen, zorgen we dat onze gemeente bestand is tegen klimaatverandering en klaar is voor de toekomst.

Verkenningsbuurten

De vragenlijst is verspreid op plekken waar de komende 10 jaar mogelijkheden zijn om aan te sluiten op een duurzame warmtebron. We noemen dit ‘verkenningsbuurten’. Inwoners van deze plekken hebben meegedaan aan het onderzoek:

  • Molenwijk (Katwijk aan den Rijn)
  • Hoornes-West en -Oost, excl. torenflats en Kalkoven (Katwijk Noord)
  • Rijnsoever-West, -Midden en -Oost (Katwijk Noord)
  • De Hoek (Rijnsburg)
  • Westerhaghe (Rijnsburg)
  • Frederiksoord-Noord en -Zuid (Rijnsburg)

Resultaten

Het onderzoek is afgerond. U kunt de onderzoeksrapportage van het Buurtonderzoek Betaalbare Warmte bekijken via onderstaande knop.

Onderzoeksresultaten bekijken (Verwijst naar een externe website)

De belangrijkste inzichten uit het onderzoek zijn:

Betaalbaarheid staat centraal

In het onderzoek is gevraagd naar de redenen om te verduurzamen. Het overgrote deel van de inwoners (86%) noemt het verlagen van de energierekening als reden om hun woning te verduurzamen. Het woongemak (45%) en de aanpak van klimaatverandering (43%) wordt door minder deelnemers aangedragen als reden om de stap te zetten naar verduurzaming.

Er zijn (grote) zorgen om de energieprijzen

Een groot deel (69%) van de huishoudens geeft aan zich (grote) zorgen te maken over stijgende energieprijzen. Dit staat tegenover 9% die zich geen zorgen maakt.

Men heeft moeite om de energierekening te betalen

De aardgasprijzen zijn in vergelijking met 2022 gedaald. Desondanks geeft 14% van de huishoudens aan moeite te hebben om de energierekening te kunnen betalen. 52% van de huishoudens geeft aan hier geen problemen bij te ondervinden.

Inwoners verminderen hun energieverbruik al

Een overgrote meerderheid (76%) is in meer of mindere mate hun energieverbruik aan het verminderen. Dit tegenover 8% van huishoudens die dat niet doet.

Er is interesse in isolatie

Veel huishoudens (89% van woningeigenaren) hebben al kleine isolatiemaatregelen uitgevoerd . Woningeigenaren hebben interesse in grotere isolatiemaatregelen (20-40%, afhankelijk van de maatregel), maar nog niet iedereen heeft dit in de planning staan. Een groot deel van de inwoners kent de gemeentesubsidies en andere regelingen niet (50-70%, afhankelijk van de regeling). Het is aan ons om dit beter onder de aandacht te brengen bij de doelgroepen.

Warmtenetten zijn nog onduidelijk

Mensen zijn wat terughoudend over een warmtenet. Dit is begrijpelijk, bij gebrek aan een concreet plan. Er is geen duidelijke meerderheid voor (32%) of tegen (42%), er is ook een grote groep neutraal (26%). Betaalbaarheid is het belangrijkste argument voor zowel de voor- als tegenstanders. In de uitwerking van warmteoplossingen zal het verzekeren van betaalbaarheid een basisvoorwaarde moeten zijn.