Zwerfafval

Zwerfafval is afval dat niet terecht komt in de vuilnisbak, maar op straat, in de berm, op het strand of in parken. Of het nu expres of per ongeluk op de grond belandt, één ding staat vast: zwerfafval is slecht voor natuur, dier en mens. De gemeente wil daarom graag samen met inwoners zwerfafval opruimen en zorgen dat de omgeving weer schoon wordt en blijft. Op deze pagina leest u wat de gemeente doet en wat u zelf kunt doen om zwerfafval op te ruimen.

Een schone straat

Wilt u helpen om de gemeente schoon te houden door zwerfafval aan te pakken? Organiseer dan een opruimactie in de buurt of wordt vaste vrijwilliger! De gemeente ondersteunt u hier graag bij. Zo zorgen we voor materialen als grijpers en vuilniszakken. Verzameld zwerfafval halen wij in dichtgebonden zakken op.

Een opruimactie organiseren Vrijwilliger worden

Binnenkort start ook een nieuwe Litterati Challenge.

Een schoon strand

De gemeente Katwijk faciliteert, organiseert en stimuleert door het jaar heen verschillende activiteiten en initiatieven om het strand schoon te houden.

Wat u kunt doen

  • Juttas: Bij verschillende strandpaviljoens of campings kunt u een juttas lenen. Lever een volle juttas met strandafval in en u ontvangt een lekker kopje koffie of een ijsje als bedankje.
  • Beach cleanup: Verschillende organisaties organiseren jaarlijks een beach clean-up. Dat is een grote schoonmaakactie op het strand. U kunt dit jaar bijvoorbeeld op 30 juli mee doen met Beach Clean-Up NL: The Wave en op 13 augustus met de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee.
  • Papieren afvalzakjes: In de zomer kunt u bij verschillende strandopgangen papieren afvalzakken meenemen het strand op. Hier kunt u uw afval in verzamelen om dit als u weggaat in een keer weg te kunnen gooien.
  • Jutbakken: Van oktober t/m maart staan er op het strand 6 jutbakken waar u afval in kwijt kunt onder het motto ‘Doe mee, verlos de zee’.

Overige acties en initiatieven

  • Strandverkiezingen: Gemeente Katwijk streeft er naar om badgasten een zo schoon mogelijk strand aan te bieden. Dit lukt aardig, want Katwijk scoort al een aantal jaren hoog in de ‘Schoonste Strandverkiezingen’.
  • Beach Busters: Ieder jaar worden de Beach Busters ingezet om bewustwording over zwerfafval te creëren. Badgasten worden gestimuleerd om hun afval netjes op te ruimen na een dag op het strand.

Lesprogramma’s

De gemeente Katwijk vindt voorlichting over zwerfafval erg belangrijk. We willen kinderen op een al jonge leeftijd betrekken bij het zwerfafvalprobleem. Via diverse lesprogramma’s leren kinderen wat de gevolgen zijn van zwerfafval en hoe ze zelf een steentje bij kunnen dragen aan een schonere omgeving. Zo gaan scholieren in Katwijk de straat op om zwerfafval te ruimen en onderzoek te doen. Daarnaast bedenken ze leuke en slimme oplossingen om beter met afval om te gaan en zwerfafval tegen te gaan.

Inzet de Provalu en ’s Heerenloo

Bepaalde plekken in Katwijk trekken meer zwerfafval aan dan andere plekken. Dit zijn bijvoorbeeld de zeereep, de Boulevard en andere zogenoemde ‘hotspots’ van zwerfafval. Om deze plekken slimmer en efficiënter schoon te houden van zwerfafval werkt de gemeente het hele jaar samen met groepen zoals de Provalu en ’s Heerenloo.