Zwerfafval

Zwerfafval is afval dat niet terecht komt in de vuilnisbak, maar op straat, in de berm, op het strand of in parken. Of het nu expres of per ongeluk op de grond belandt, één ding staat vast: zwerfafval is slecht voor natuur, dier en mens. De gemeente wil daarom graag samen met inwoners zwerfafval opruimen en zorgen dat de omgeving weer schoon wordt en blijft. Op deze pagina leest u wat de gemeente doet en wat u zelf kunt doen om zwerfafval op te ruimen.

Landelijke Opschoondag

Zaterdag 20 maart is het weer tijd voor de Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon. Door heel Nederland worden schoonmaakacties georganiseerd om zwerfafval in de openbare ruimte op te ruimen. Helpt u ook mee? U kunt grijpers en vuilniszakken bij de gemeente aanvragen via de knop hieronder. U kunt met de Litterati app het zwerfafval dat u opruimt vastleggen, zodat we in kaart kunnen brengen waar het zwerfafval uit bestaat en op welke plekken dit gevonden wordt. Download de app op uw telefoon en ga de uitdaging van de Landelijke Opschoondag aan via de code LOD2021. Hier vindt u tips om op een veilige manier volgens de corona maatregelen zwerfafval te rapen.

Aanmelden Landelijke Opschoondag

Opruimacties

Wilt u helpen om de gemeente schoon te houden door zwerfafval aan te pakken? Organiseer dan een opruimactie in de buurt. Alles kan, zolang het verwijderen van zwerfafval maar onderdeel uitmaakt van de activiteit. De gemeente ondersteunt u hier graag bij. Zo zorgen we voor materialen als grijpers en vuilniszakken. Na afloop halen we het verzamelde afval op en krijgen alle deelnemers een groen bedankje.

Ik wil een opruimactie organiseren!

Strandjutten

Op het strand kunt u een steentje bijdragen aan het tegengaan van zwerfafval. Van oktober t/m maart staan er op het strand 6 jutbakken waar u afval in kwijt kunt onder het motto ‘Doe mee, verlos de zee’. Daarnaast kunt u bij een van de onderstaande strandpaviljoens of campings een juttas lenen. Lever een volle juttas met strandafval in en u ontvangt een lekker kopje koffie of een ijsje als bedankje. Bij de volgende locaties kunt u zo’n juttas lenen:

  • Surf en Beach (half februari t/m oktober)
  • Willy Zuid (half februari t/m oktober)
  • Het Centrum (half februari t/m oktober)
  • Het Wantveld (half februari t/m oktober)
  • Het Strand (half februari t/m oktober)
  • Vakantiepark Molecaten (hele jaar door)
  • Camping De Zuidduinen (van april t/m oktober)

Kijk voor meer informatie over strandjutten op www.grondstofjutters.nl

Lesprogramma’s

De gemeente Katwijk vindt voorlichting over zwerfafval erg belangrijk. We willen kinderen op een al jonge leeftijd betrekken bij het zwerfafvalprobleem. Via diverse lesprogramma’s leren kinderen wat de gevolgen zijn van zwerfafval en hoe ze zelf een steentje bij kunnen dragen aan een schonere omgeving. Zo gaan scholieren in Katwijk de straat op om zwerfafval te ruimen en onderzoek te doen. Daarnaast bedenken ze leuke en slimme oplossingen om beter met afval om te gaan en zwerfafval tegen te gaan.

Een schoon strand

Gemeente Katwijk streeft er naar om badgasten een zo schoon mogelijk strand aan te bieden. Dit lukt aardig, want Katwijk scoort al een aantal jaren hoog in de ‘Schoonste Strandverkiezingen’. Om het strand schoon te maken en te houden ondersteunt de gemeente ieder jaar een aantal initiatieven die ervoor zorgen dat het strand netjes wordt achtergelaten door de bezoekers.

Ook zorgt de gemeente ervoor dat er voldoende afvalinzamelpunten op het strand zijn. Zo staan in de zomermaanden extra blauwe bakken op het strand en kun je bij de strandpaviljoens papieren afvalzakjes afhalen. Aan het eind van een dagje strand kunnen bezoekers hun afval makkelijk meenemen en in de afvalbak weggooien.

Inzet de Maregroep en ’s Heerenloo

Bepaalde plekken in Katwijk trekken meer zwerfafval aan dan andere plekken. Dit zijn bijvoorbeeld de zeereep, de boulevard en andere zogenoemde ‘hotspots’ van zwerfafval. Om deze plekken slimmer en efficiënter schoon te houden van zwerfafval werkt de gemeente het hele jaar samen met groepen zoals de Maregroep en ’s Heerenloo.