Zwerfafval

Zwerfafval is afval dat niet terecht komt in de vuilnisbak, maar op straat, in de berm, op het strand of in parken. Of het nu expres of per ongeluk op de grond belandt, één ding staat vast: zwerfafval is slecht voor natuur, dier en mens. De gemeente wil daarom graag samen met inwoners zwerfafval aanpakken en zorgen dat de omgeving weer schoon wordt en blijft. Op deze pagina leest u wat de gemeente doet en wat u zelf kunt doen om zwerfafval tegen te gaan.

Zwerfafval challenge

De gemeente Katwijk wil komende jaren meer inzicht krijgen in zwerfafval binnen de gemeente. Waar komt zwerfafval voor en wat voor soort afval is het? Zo kan zwerfafval nog lokaler aangepakt worden. Van 1 december tot en met 31 januari organiseert de gemeente een challenge om zwerfafval in de gemeente in kaart te brengen. Doe mee en win leuke afvalvrije prijzen!

Om deel te nemen aan de zwerfafval challenge download je de app ‘Litterati’ via de app-store op jouw mobiele telefoon en maak je een account aan. Activeer via de app instellingen ‘LitterAI’- en ‘Alleen uploaden wifi’. Vervolgens zoek je via uitdagingen de zwerfafval challenge: ‘ikpakhetop’. Je bent nu klaar om te registreren! De uitgebreide handleiding voor de Litterati app vind je hier (pdf, 3,00 MB) of op www.gocleandeliemers.nl/litterati. Heb je vragen over de zwerfaval challenge? Mail dan naar: info@goclean-deliemers.nl

Opruimacties

Wilt u helpen om de gemeente schoon te houden door zwerfafval aan te pakken? Organiseer dan een opschoonactie in de buurt. Alles kan, zolang het verwijderen van zwerfafval maar onderdeel uitmaakt van de activiteit. De gemeente ondersteunt u hier graag bij. Zo zorgen we voor materialen als grijpers en vuilniszakken. Na afloop halen we het verzamelde afval op en krijgen alle deelnemers een groen bedankje.

Ik wil een schoonmaakactie organiseren!

Straat- en Strandjutten

Wilt u regelmatig zwerfafval opruimen, bijvoorbeeld tijdens een blokje om? Meld het bij de gemeente via zwerfafval@katwijk.nl. Als u wilt, brengen wij u in contact met andere vrijwilligers. Want schoonmaken doen we samen!

Ook op het strand kunt u een steentje bijdragen aan het tegengaan van zwerfafval. Van oktober t/m maart staan er op het strand 6 jutbakken waar u afval in kwijt kunt onder het motto ‘Doe mee, verlos de zee’. Daarnaast kunt u bij een van de onderstaande strandpaviljoens of campings een juttas lenen. Lever een volle juttas met strandafval in en u ontvangt een lekker kopje koffie of een ijsje als bedankje. Bij de volgende locaties kunt u zo’n juttas lenen:

  • Surf en Beach (half februari t/m oktober)
  • Willy Zuid (half februari t/m oktober)
  • Het Centrum (half februari t/m oktober)
  • Het Wantveld (half februari t/m oktober)
  • Het Strand (half februari t/m oktober)
  • Vakantiepark Molecaten (hele jaar door)
  • Camping De Zuidduinen (van april t/m oktober)

Kijk voor meer informatie over strandjutten op www.grondstofjutters.nl

Schoon Belonen

De gemeente Katwijk is ‘Supporter van Schoon’, een initiatief van Nederland Schoon. Via deze organisatie biedt de gemeente het programma ‘Schoon Belonen’ aan. Maatschappelijke organisaties die aan dit programma deelnemen, maken afspraken met de gemeente om hun omgeving schoon te houden. Voor elke georganiseerde opruimacties verdient de organisatie een bezemsticker. Voor elke volle zak met PMD-afval krijgen zij een containersticker. Is de spaarkaart vol met de verschillende stickers? Dan kan deze bij de gemeente worden ingewisseld voor een financiële beloning. Een leuke manier om bijvoorbeeld te sparen voor speelkisten voor op het schoolplein, een lekkere lunch voor de opruimers of nieuwe voetbaldoelen!

Weet u nog niet of uw maatschappelijke organisatie klaar is voor Schoon Belonen? Wij denken graag met u mee. Meld u aan en tijdens de eerste afspraak kijkt een specialist met u mee hoe u het beste mee kunt doen met schoonbelonen. Aanmelden voor het programma Schoon Belonen kan via de knop. Ook kun je je PMD aanmelden voor inzameling of je opruimactie verantwoorden.

Ik wil meedoen met Schoon Belonen!

Lesprogramma’s

De gemeente Katwijk vindt voorlichting over zwerfafval erg belangrijk. We willen kinderen op een al jonge leeftijd betrekken bij het zwerfafvalprobleem. Via diverse lesprogramma’s leren kinderen wat de gevolgen zijn van zwerfafval en hoe ze zelf een steentje bij kunnen dragen aan een schonere omgeving. Zo gaan scholieren in Katwijk de straat op om zwerfafval te ruimen en onderzoek te doen. Daarnaast bedenken ze leuke en slimme oplossingen om beter met afval om te gaan en zwerfafval tegen te gaan.

Een schoon strand

Gemeente Katwijk streeft er naar om badgasten een zo schoon mogelijk strand aan te bieden. Dit lukt aardig, want Katwijk scoort al een aantal jaren hoog in de ‘Schoonste Strandverkiezingen’. Om het strand schoon te maken en te houden ondersteunt de gemeente ieder jaar een aantal initiatieven die ervoor zorgen dat het strand netjes wordt achtergelaten door de bezoekers.

Ook zorgt de gemeente ervoor dat er voldoende afvalinzamelpunten op het strand zijn. Zo staan in de zomermaanden extra blauwe bakken op het strand en kun je bij de strandpaviljoens papieren afvalzakjes afhalen. Aan het eind van een dagje strand kunnen bezoekers hun afval makkelijk meenemen en in de afvalbak weggooien.

Inzet de Maregroep en ’s Heerenloo

Bepaalde plekken in Katwijk trekken meer zwerfafval aan dan andere plekken. Dit zijn bijvoorbeeld de zeereep, de boulevard en andere zogenoemde ‘hotspots’ van zwerfafval. Om deze plekken slimmer en efficiënter schoon te houden van zwerfafval werkt de gemeente het hele jaar samen met groepen zoals de Maregroep en ’s Heerenloo.