Energiecoaches

Categorieën

 • Elektriciteit en warmte
 • Klimaatbestendige leefomgeving

Wat doet een energiecoach?

Energiecoaches zijn enthousiaste vrijwilligers die andere inwoners in de gemeente Katwijk helpen bij het besparen van energie. Dit doen zij o.a. door energieadviezen aan huis te geven, voorlichting op bijvoorbeeld scholen en het helpen met installeren van kleine energiebesparende maatregelen. De energiecoaches weten veel over energiebesparing in huis en hebben vaak zelf ervaring opgedaan met het verduurzamen van hun eigen woning. De ervaring en kennis die zij hebben gebruiken zij graag om andere inwoners te helpen energie te besparen.

Afspraak maken advies energiebesparing

Nieuwe vrijwilligers gezocht!

Dat energie besparen steeds belangrijker wordt merken de energiecoaches aan het aantal aanvragen dat zij wekelijks binnenkrijgen. Daarom zijn er extra vrijwilligers nodig. U heeft geen kennis of ervaring nodig, enthousiasme is voldoende. Er zijn drie soorten energiecoaches actief in Katwijk:

 • Geven energieadvies aan huis over grotere klussen waarmee inwoners energie kunnen besparen, zoals vloer-, wand en dakisolatie, zonnepalen en warmtepompen. 
 • Weten welke subsidies en financieringsmogelijkheden er beschikbaar zijn. 
 • Geven voorlichting op scholen en op informatiebijeenkomsten. 
 • Krijgen een 4-daagse opleiding om alle kneepjes van het vak te leren. 
 • Organiseren samen met de gemeente wijkaanpakken waarin bewoners worden geholpen met het verduurzamen van hun woning 
 • Krijgen de kans om diverse kennisevenementen en bijeenkomsten te bezoeken, om zo op de hoogte te blijven van de nieuwe trends en ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing, duurzame opwekking van energie en het verbeteren van wooncomfort. 

 • Geven energieadvies aan huis over kleinere maatregelen om energie te besparen. Hierbij wordt gekeken naar gedragsaanpassingen, zoals het verbruik van apparaten, het verwarmen van de ruimte waarin wordt geleefd, het goed afstellen van de cv-ketel en goede ventilatie.  
 • Organiseren workshops voor inwoners over energie besparen. 
 • Krijgen een eendaagse training om gelijk aan de slag te kunnen als energiecoach. 

 • Helpen met het uitvoeren van kleine energiebesparende maatregelen, zoals het instellen van een thermostaat, het aanbrengen van isolatiefolie, ledlampen, waterbesparende douchekoppen, tochtstrips, brievenbusborstel of het isoleren van cv-leidingen. 
 • Krijgen een training in het herkennen en bespreken van signalen op het gebied van eenzaamheid, depressie en dementie (niet-pluis-gevoel).   

Wilt u zelf een steentje bijdragen als energiecoach en wilt u met uw energie een verschil maken? Lijkt u het leuk om deel uit te maken van een team enthousiaste vrijwilligers? Of wilt u meer informatie? Stuur dan een e-mail naar energie@katwijk.nl

Energiecoaches Jan en Teun

Kennismaken

Wat heb je nodig om een goede energiecoach te worden? Wat is er leuk aan dit vrijwilligerswerk? Wat beweegt een energiecoach? Wij vroegen het aan onze energiecoaches Jan en Teun.

De energiecoaches geven informatie over duurzame maatregelen, zoals isolatie en zonnepanelen en helpen inwoners op weg om die maatregelen in huis en om het huis toe te passen. Energiecoaches kunnen samen met u uw woning doorlopen, om te kijken waar bespaard en/of verbeterd kan worden. Ook leggen ze uit hoe het met de kosten en eventuele subsidies en financieringsmogelijkheden zit. Maak een afspraak door te mailen naar info@katwijkenergieneutraal.nl. Dan zorgen wij dat een van onze energiecoaches u snel verder helpt!

De energiecoaches waren al in de Molenwijk, Frederiksoord en het centrum van Valkenburg actief bewoners te helpen hun woning duurzaam te maken, zodat ze minder geld kwijt zijn aan gas-, water- en lichtkosten. Bij deze projecten brengen ze gemeente, bedrijven, adviesbureaus en andere betrokken organisaties samen.

Op dit moment zijn de energiecoaches bezig met een wijkaanpak in Katwijk Zuid/Zuid-Oost.

Heeft u vragen over energiebesparing in en om uw huis, over subsidiemogelijkheden of over het werk van de energiecoaches? Stel uw vraag via energie@katwijk.nl