Dronevluchten

Elke gemeente is verplicht om volgens de wet BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie) alle zichtbare onderdelen van de openbare ruimte in de basisregistratie te verwerken. Het resultaat van deze registratie is te bekijken via de landelijke PDOK viewer. Diverse bedrijven, overheidsinstellingen, particulieren, hulpdiensten en ondersteunende navigatiesystemen maken hier gebruik van.

Een landmeter meet deze gegevens in en sinds kort maakt de gemeente ook gebruik van een drone. De drone en het gebruik daarvan is vergund aan de werkorganisatie HLTsamen met een eigen gecertificeerde dronepiloot. Het is een samenwerking tussen Teylingen, Lisse en Hillegom en de gemeente Katwijk.

De drone heeft een camera waarmee live-beelden worden gemaakt om gebieden te bekijken of in te meten. De drone maakt foto’s onder een hoek van 90 graden, waardoor personen en kentekens van voertuigen niet herkenbaar op de foto komen.

Veelgestelde vragen

Een drone is van grote meerwaarde bij het inwinnen van de Basisregistraties BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) en BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie).

Ook wordt de ingezet voor communicatiedoeleinden en kan het gebruikt worden door hulpdiensten als politie en brandweer. Onder voorwaarden mogen drones ook ingezet worden bij calamiteiten, tijdens grootschalige evenementen of voor de handhaving van de veiligheid in de openbare ruimte.

Het droneteam maakt sinds maart 2024 ook gebruik van mini-drones (249 gram). De mini-drone wordt ingezet voor kleine en spontane projecten. Deze veelzijdige, kleine drone biedt verschillende mogelijkheden voor het gemakkelijk uitvoeren van taken op kleine schaal. Denk hierbij aan overzichtsfoto’s voor het verwerken van gegevens op de kaart. Bij het inzetten van de mini-drone worden dezelfde privacy- en veiligheidsprotocollen en -eisen aangehouden als die van de normale drone. 

Op 6 januari 2020 heeft de werkorganisatie HLTsamen van het ministerie van ILT (inspectie, leefomgeving en transport) een vergunning verkregen voor het bedrijfsmatig vliegen met drones. Deze vergunning is op 22 augustus 2022 overgeschreven naar de Europese regelgeving in de categorie Specifiek.

Afhankelijk waar de drone voor wordt ingezet, is de mate van privacy steeds scherper. Wanneer de drone wordt gebruikt voor inspectiedoeleinden zorgt het team dat er geen tot weinig personen in het gebied aanwezig zijn. De personen die toch in beeld komen, worden onherkenbaar gemaakt door te blurren. De ongeblurde versie wordt direct vernietigd.

Voor bijvoorbeeld openbare orde en veiligheid is het beeldmateriaal live en worden er geen opnames gemaakt. De handhavers reageren ter plaatste op de situatie door personen of groepen personen direct aan te spreken.

De drone voldoet aan alle eisen die het ministerie van ILT stelt. De piloot houdt een onderhoudslogboek bij en zorgt dat de drone gekeurd wordt. Naast privacy staat ook veiligheid voorop bij elke drone-activiteit.

De banners en klapbordjes worden rondom een vlieglocatie geplaatst om omstanders te informeren dat er een drone-operatie bezig is. Voorafgaand aan elke dronevlucht wordt de activiteit bekendgemaakt via onder meer deze pagina. 

De vooraankondiging op deze pagina geldt niet bij het inzetten van de mini-drone. Dan is het ter plaatse duidelijk en herkenbaar dat er een dronevlucht namens de gemeente gaande is met de banners en bordjes.

Afhankelijk van het doeleinde van de vlucht wordt de voorgeschreven afstand bewaard. Bij standaard vluchten wordt niet over objecten, gebouwen of personen gevlogen of op afstand van ten minste 10 meter. Omdat het droneteam beschikt over een exploitatievergunning kan per activiteit en afhankelijk van het doeleinde van de vlucht hier van af worden geweken. Uiteraard met in acht neming van de voorgeschreven richtlijnen.