Anders inzamelen (diftar)
Beter sorteren
Om de kosten voor afvalverwerking beheersbaar te houden, moet ons afval beter gesorteerd worden. Daarom wordt in 2023 diftar ingevoerd. Diftar betekent: gedifferentieerde tarieven. Dat wil zeggen:
- u betaalt jaarlijks een vast standaardbedrag
- en een bedrag dat kan verschillen.
U betaalt per keer dat u uw grijze restafvalcontainer aan de straat zet. Of per keer dat u uw restafval wegbrengt naar de ondergrondse container. Als u goed sorteert, heeft u minder afval in uw restafvalcontainer en hoeft u deze minder vaak aan te bieden. Zo betalen de mensen die goed sorteren minder dan mensen die minder goed sorteren. Om inwoners te helpen met sorteren, krijgt ieder huishouden (laagbouw) een extra container aan huis.
Inwoners hebben zelf inspraak. Zij kiezen per inzamelwijk of er een papier- of PMD-container bijkomt. Individueel kan iedereen op een later moment kiezen of zij grote (240 l) of kleine (140 l) containers willen.
Situatie per wijk
De situaties zijn per wijk al verschillend en dat blijft zo. In Rijnsburg, ’t Duyfrak en andere nieuwbouwwijken wordt restafval en gft via ondergronds containers ingezameld. Dat blijft zo. Deze inwoners krijgen verplicht 1 container aan huis; zij mogen kiezen of dit een PMD- of papiercontainer wordt. Daarnaast mogen zij kiezen om ook een gft-container aan huis te nemen.
De huishoudens die nu al een restafval- en gft-container hebben, krijgen er ook verplicht een extra container bij. Ook hier de keuze voor een PMD- of papiercontainer. Deze keuze wordt per wijk gemaakt.
Alle huishoudens met een hoogbouwwoning gaan hun afval via ondergrondse containers inzamelen. Voor een groot deel is dat al zo. Sommige gebouwen hadden nog inpandige containers. Die worden dus allemaal vervangen. Voor het plastic krijgen deze inwoners gratis zakken van de gemeente. Deze zakken kunnen naar de ondergrondse verzamelcontainer voor PMD worden gebracht.
Inwoners kunnen hun keuze per wijk aan ons doorgeven via een vragenlijst. De brief hierover wordt in maart verstuurd.
Aanmelden voor de nieuwsbrief
Wilt u via een e-mail nieuwsbrief op de hoogte blijven over de nieuwe manier van afval inzamelen?
Schrijf u dan in
Veelgestelde vragen
Waarom zijn deze plannen nodig?
Wij voeren diftar in om minder restafval te krijgen. Hiermee beperken we de kostenstijging in de toekomst en verbeteren we de scheidingsresultaten. De overheid verhoogt de verbrandingsbelasting op het verbranden van restafval om gemeenten te stimuleren beter te sorteren. Naast de belastingheffing van de overheid hebben we ook te maken met de kosten voor het verbranden van het afval. De verwachting is dat deze kosten in de toekomst ook gaan stijgen, De verbrandingskosten en de verbrandingsbelasting zijn onderdeel van de Afvalstoffenheffing.
Als we nu niet ingrijpen, dan wordt de rekening voor onze inwoners de komende jaren mogelijk nog veel hoger. Om de stijging van de kosten te beperken moeten we beter sorteren en dus minder restafval aanbieden om te verbranden.
Waarom moet ik gaan betalen voor restafval?
Op dit moment betaalt u al (een vast bedrag) voor uw restafval. Wij merken dat er door veel inwoners nog niet goed genoeg gesorteerd wordt. Om inwoners die goed sorteren te belonen, wordt er een financiële prikkel ingevoerd. Door de afvalstoffenheffing te verdelen in een vast en een variabel bedrag heeft u zelf invloed op wat u betaalt.
Waarom moet ik een extra container aan huis?
Door de extra rolcontainer, bijv. PMD (plastic is de afvalstroom met het grootste volume), wordt u aan huis geholpen om afval beter te scheiden. Hoe meer grondstoffen u uit het restafval haalt, hoe minder restafval u over houdt.
Inzameling aan huis geeft de beste resultaten; er wordt meer opgehaald en van betere kwaliteit.
Ik heb geen ruimte voor een extra container, wat nu?

Om inwoners te helpen die beperkt ruimte hebben, kunt u een keuze maken uit 2 formatenvan de container. Als u voor het kleinste formaat kiest, neemt dit 20-35 cm extra ruimte in beslag. In bovenstaande afbeelding kunt u zien wat het effect op de benodigde ruimte is.
We handhaven de manier van het inzamelen van het restafval. Naast eventueel ruimtegebrek in de openbare ruimte is er nu geen budget opgenomen voor het plaatsen van ondergrondse restcontainers bij laagbouwwoningen.
Is het niet beter/goedkoper om afval achteraf te scheiden?
In Nederland is de laatste jaren veel discussie over de vraag wat nu beter is: afval door inwoners aan de bron laten scheiden of achteraf via techniek uit het restafval halen (nascheiden).
Zowel op het gebied van kwantiteit (tonnages) als kwaliteit (schoon, hoogwaardig hergebruik) is op dit moment het beste resultaat te behalen met bronscheiding. Dit houdt in dat afvalstromen als PMD, papier, glas, etc. gescheiden van elkaar worden ingezameld. Gemeente Katwijk zet hier momenteel op in. Dit neemt niet weg dat de mogelijkheden voor nascheiding zich snel ontwikkelen. Op dit moment is het zo dat de best presterende gemeentes de afvalstromen aan huis ophalen waarbij in 1 geval nascheiding van PMD als aanvulling wordt ingezet.
Met een tarief op restafval willen we u stimuleren om uw afval beter te scheiden. Zo hoeft u zo min mogelijk te maken van de restafvalcontainer. Als u uw PMD bij het restafval moet aanbieden, heeft u nog steeds veel restafval (in volume) en moet u relatief vaak restafval aanbieden, waarvoor u per keer moet betalen. In de huidige situatie is ruim de helft van de grijze container gevuld met PMD (volumepercentage). Het sorteren van PMD maakt zichtbaar hoe weinig restafval er over blijft en heeft daarmee ook een positief effect op het sorteren van andere stromen zoals groenafval en papier.
Gezien het belang van het terugdringen van de hoeveelheid restafval (kosten) én het zo hoogwaardig mogelijk kunnen hergebruiken van onze afvalstromen (recyclen), is bronscheiding voor gemeente Katwijk momenteel de beste optie.
Staan er straks dagelijks containers aan de weg?
We gaan voor een efficiënte inzameling waarmee we het straatbeeld zo min mogelijk beïnvloeden. We verwachten dat de grijze container voor restafval minder vaak aangeboden gaat worden omdat er minder restafval overblijft. Uiteindelijk verandert het niets aan de hoeveelheid afval, maar zamelen we het op een andere manier in.
Moet ik voor een volle container betalen als mijn container niet helemaal vol zit?
Iedere keer als u uw container voor restafval aan de weg zet, betaalt u voor het legen van de container. Of de container nu leeg, halfvol of tot de rand toe gevuld is, u betaalt iedere keer hetzelfde. Het inzamelen gaat niet op gewicht, maar per keer dat de container wordt aangeboden.
In de container zit een chip. Zodra de container wordt geleegd en aan de vuilniswagen wordt gehangen geeft de chip een klik. Wij weten dan dat u uw container heeft aangeboden. U betaalt voor de leging van uw container. Wij adviseren u daarom om de container nog niet aan de weg te zetten als deze nog niet helemaal vol zit.
Moet ik voor het aanbieden van mijn restafval in een ondergrondse container voor 60 l. betalen als ik maar 30 l. heb?
Uiteraard is dat niet de bedoeling. In de volgende fase van dit project werken we dit verder uit, met als uitgangspunt dat iedereen hetzelfde betaalt voor het aanbieden van dezelfde hoeveelheid restafval. 1 van de mogelijkheden die bekeken wordt, is om van de 30 liter inworp in de ondergrondse restcontainers de standaard te maken.
Waarom krijg ik een extra container en komt er geen ondergrondse container bij?
Met het huidige afvalinzamelsysteem komen we niet tot we niet het percentage afvalscheiding dat we willen. Zowel uit proeven die we in gemeente Katwijk hebben uitgevoerd als uit ervaringen van andere gemeenten in Nederland blijkt dat het aan huis inzamelen van grondstoffen leidt tot meer en schonere stromen.
Zijn de nieuwe plannen al definitief?
Ja, de plannen zijn definitief. Het college heeft de plannen aangeboden aan de gemeenteraad. In januari is daar door de raad over besloten. Nu het beleid is vastgesteld, volgt de komende maanden een meer uitgewerkt uitvoeringsplan waarin alle keuzes (die per wijk zijn gemaakt) worden uitgewerkt en ook ruimte is voor maatwerk (medisch afval, jonge gezinnen, ouderen, minder validen, etc.).