Bulldozer op strand

Strandsuppletie

Categorieën

  • Woonomgeving
  • Katwijk aan Zee

Van september 2022 t/m medio maart 2023 is het strand van Katwijk door Rijkswaterstaat van extra zand voorzien, een zogenoemde strandsuppletie. Er is zand gespoten op het strand, om het zand weer aan te vullen dat hier van de kust is meegenomen door de zee.

Waarom strandsuppletie?

De duinen en stranden zijn onze belangrijkste bescherming tegen de zee. Door wind, golven en stroming verdwijnt er zand van de kust. Ook verliezen de stranden terrein door de stijgende zeespiegel. Door nieuw zand aan te brengen, onderhouden we de kustlijn. Het zand kan zich daarna op natuurlijke wijze verspreiden langs de kust. Rijkswaterstaatreporter Bart Kuijpers legt uit hoe dat werkt in onderstaande video:

 

De kust van Katwijk is in 2014 versterkt met een ‘dijk in duin’-constructie. De kustlijn is daarbij de zee in verplaatst. De uitbouw steekt uit in de vorm van een bolwerk, waardoor de kust hier sterker slijt. In 2019 is er al eens een strandsuppletie (400.000 m3) uitgevoerd. Voor de veiligheid van de Katwijkse kust heeft Rijkswaterstaat besloten om dit in 2022-2023 te herhalen. Tussen september 2022 en maart 2023 is het strand tussen paal 89 en het uitwateringskanaal met 600.000 m3 zand aangevuld.