Bulldozer op strand

Strandsuppletie

Categorieën

  • Woonomgeving
  • Katwijk aan Zee

Van september 2022 t/m maart 2023 wordt het strand van Katwijk door Rijkswaterstaat van extra zand voorzien, een zogenoemde strandsuppletie. Er wordt zand gespoten op het strand, om het zand weer aan te vullen dat hier van de kust is meegenomen door de zee. Het zand wordt aangevoerd via een pijpleiding van een baggerschip. Bulldozers verdelen dit zand daarna over het strand.

Waarom strandsuppletie?

De duinen en stranden zijn onze belangrijkste bescherming tegen de zee. Door wind, golven en stroming verdwijnt er zand van de kust. Ook verliezen de stranden terrein door de stijgende zeespiegel. Door nieuw zand aan te brengen, onderhouden we de kustlijn. Het zand kan zich daarna op natuurlijke wijze verspreiden langs de kust. Rijkswaterstaatreporter Bart Kuijpers legt uit hoe dat werkt in onderstaande video:

 

De kust van Katwijk is in 2014 versterkt met een ‘dijk in duin’-constructie. De kustlijn is daarbij de zee in verplaatst. De uitbouw steekt uit in de vorm van een bolwerk, waardoor de kust hier sterker slijt. In 2019 is er al eens een strandsuppletie (400.000 m3) uitgevoerd. Voor de veiligheid van de Katwijkse kust heeft Rijkswaterstaat besloten om dit in 2022-2023 te herhalen.

Werkzaamheden

Er wordt 600.000m³ zand aangebracht over een lengte van 2500 meter. Dit omvat het gebied tussen tussen paal 89 (t.h.v. Skuytevaert) en het uitwateringskanaal. De werkzaamheden zullen t/m februari 2023 24 uur per dag en 6 dagen per week plaatsvinden. Op zondagen liggen de werkzaamheden stil.

Planning

Het werkgebied is opgedeeld in twee delen:

Fase 1 - midden naar zuid (afgerond)

Van 1 september tot half november 2022, van paal 87,25 (t.h.v. parkeergarage Boulevard) naar paal 89 (t.h.v. strandpaviljoen Willy Zuid).

Fase 2 - midden naar noord

Van half november tot eind maart 2023, van paal 87,25 (t.h.v. parkeergarage Boulevard) naar paal 86 (t.h.v. de uitwatering).

Let op: deze planning is mede afhankelijk van de weersomstandigheden.

Meer informatie

  • Informatie over de voortgang van het werk vindt u in de BouwApp. Deze is gratis te downloaden in de appstores. Kies in de app voor ‘zandsuppletie Katwijk aan Zee’
  • Aannemer Van der Lee heeft een 2-wekelijks inloopmiddag in de bouwkeet. Tijd en locatie vindt u binnenkort in de BouwApp
  • Meer weten over het kustonderhoud? Kijk op www.rijkswaterstaat.nl/kustonderhoud of bel 0800-8002.