Persoon met kinderwagen op zebrapad

Oversteken Biltlaan Rijnsoever

Categorie├źn

  • Bereikbaarheid
  • Woonomgeving
  • Katwijk Noord

De afgelopen tijd zijn er regelmatig vragen gesteld over de verkeersveiligheid over de oversteekplaatsen Biltlaan in Rijnsoever. Om de kruispunten en oversteken te verbeteren zijn er ontwerpen gemaakt. Deze ontwerpen zijn eind 2022 gepresenteerd aan omwonenden en belanghebbenden.

Aanpassingen

Om de verkeersveiligheid op de kruispunten te verbeteren, worden de volgende aanpassingen gedaan:

  • Aanbrengen van een middeneiland bij het kruispunt Schorpioen-Biltlaan-Van der Waalstraat; dit zorgt voor een tijdelijke verdeling van de rijbanen en een kortere oversteekbeweging voor de voetgangers
  • Aanbrengen van poortconstructies aan alle aantakkende wegen richting de omliggende wijken. Dit zorgt voor een lagere snelheid de wijken in en uit en zorgt voor een duidelijk verschil in snelheidsregime tussen de gebiedsontsluitingswegen en erftoegangswegen
  • De fietsoversteek naast het zebrapad wordt een tweerichtingsfietspad. Deze oversteek krijgt een middeneiland. Hierdoor kunnen fietsers in twee fases oversteken.

Planning

De werkzaamheden aan het kruispunt Schorpioen-Biltlaan-Van der Waalsstraat zijn afgerond. Het kruispunt Pollux-Biltlaan-Van der Waalsstraat wordt in het najaar van 2023 aangepakt. Het verloop van de werkzaamheden is deels afhankelijk van de bouwactiviteiten van de ontwikkelaars.

Zienswijzen

Het is niet mogelijk om op dit ontwerp bezwaar te maken of hierover een zienswijze in te dienen. De werkzaamheden die voortkomen uit het ontwerp zijn over het algemeen feitelijke handelingen. Voor het aanpassen van de fietsoversteek moeten wij een verkeersbesluit nemen. Zodra dit verkeersbesluit is gepubliceerd, kunt u bezwaar maken. Het indienen van een zienswijze is in deze casus niet mogelijk.

Veelgestelde vragen

Door de aanbouw van de Wijk Rijnsoever-Noord vinden er meer oversteekbewegingen plaats over de Biltlaan. Om deze oversteekbewegingen veiliger te maken, worden de kruispunten opnieuw ingericht. Daarnaast ligt er een verzoek vanuit de omgeving (petitie 2019) en vanuit het verkeersveiligheidsplan uit 2019 om de kruispunten beter en veiliger in te richten.

Nee. Er is vooralsnog geen aanleiding om de maximum snelheid op de Biltlaan te verlagen. Onderzoek wijst uit dat de V85 tussen de kruispunten ongeveer op 56 kilometer per uur ligt. V85 is de gereden snelheid waar 85% van het verkeer onder zit. Deze snelheid valt binnen de acceptabele marges. Daarnaast is de Biltlaan gecategoriseerd als een gebiedsontsluitingsweg. Vanuit de Politie, Brandweer en ambulance, busverkeer en de doorstroming voor het autoverkeer is verlagen van de maximum snelheid op deze weg niet mogelijk.

Nee. De bocht ligt op de grens van Katwijk en Noordwijk en er is een structurele herinrichting nodig om dit aan te passen. Hierover is contact met de gemeente Noordwijk. Op dit moment zijn er geen plannen om dit aan te pakken.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op via k.verweij@katwijk.nl of bel 071 406 5000.