Nieuwe laadpalen voor elektrische voertuigen
Categorieën
In alle woonbuurten in Katwijk zijn de afgelopen jaren laadpalen voor elektrische voertuigen geplaatst. Dit moet ervoor zorgen dat automobilisten met een elektrische auto in de buurt van hun eigen huis kunnen laden. We verwachten dat de komende jaren het aantal elektrische voertuigen blijft toenemen en er behoefte komt aan meer laadpunten.
Om te voorkomen dat nieuwe laadpunten als een verrassing voor de omgeving komen, hebben we alle locaties waar een nieuw laadpunt kan komen op een digitale kaart gezet. Op deze kaart staan ook de bestaande laadpunten. We noemen dit de plankaart. Deze plankaart is bedoeld voor de periode tot en met 2030.
Participatie
Bij het maken van de plankaart hebben we rekening gehouden met veel aspecten zoals bijvoorbeeld boomwortels, straatmeubilair, de breedte van de stoep of het uitzicht vanuit woningen. Toch kan het zijn dat er in sommige gevallen een betere plek mogelijk is.
We vinden het belangrijk dat laadpalen op de juiste plekken komen te staan. Daarom vragen we aan inwoners, ondernemers en instellingen om mee te denken over de plankaart. U kunt tot en met 29 juni opmerkingen plaatsen bij de voorgestelde locaties of zelf een andere locatie voorstellen.
Vervolg
Na 29 juni verwerken we alle reacties en voorstellen en neemt vervolgens het college van burgemeester en wethouders een besluit over de definitieve plankaart. Zo is het voor iedereen duidelijk waar in de gemeente Katwijk mogelijk laadpalen kunnen komen en kan de gemeente de komende jaren het aantal laadpalen uitbreiden zodat huidige en toekomstige gebruikers hun elektrische auto in de buurt kunnen opladen.
Op de gekozen locaties in de plankaart wordt niet automatisch een laadpaal geplaatst. We houden het gebruik van de bestaande laadpalen in de gaten. Als een laadplek vaak bezet is dan wordt er een extra paal bijgeplaatst. Zo voorkomen we dat er te veel laadpalen worden geplaatst, die daardoor weinig worden gebruikt.
Veelgestelde vragen over laadpalen in gemeente Katwijk
Wij maken gebruik van landelijke prognoses voor het aantal elektrische voertuigen en bijbehorende laadvraag, die afhankelijk zijn van marktomstandigheden, belastingmaatregelen en bijvoorbeeld de ontwikkeling van batterijen. Die cijfers worden gecombineerd met specifieke CBS-cijfers per buurt. Ook wordt er rekening gehouden met laadmogelijkheden op eigen terrein. Zo ontstaat er een prognose per buurt. Met deze prognose is de plankaart opgesteld, waarop de mogelijke plekken voor nieuwe laadpunten zijn weergegeven.
Als een laadpaal heel vaak bezet is, kan dit duiden op een hoge vraag in uw buurt. De gemeente monitort het gebruik van laadpalen en kan besluiten extra laadpalen te plaatsen op basis van deze gegevens. U kunt ook contact opnemen met de gemeente om dit probleem te melden.
Bij elke laadpaal is minimaal één parkeerplaats gereserveerd voor het opladen van elektrische voertuigen. Als blijkt dat deze plekken structureel bezet zijn, kan de gemeente besluiten extra parkeerplaatsen voor elektrisch laden te reserveren of extra laadpalen te plaatsen.
Nee, het opladen bij openbare laadpalen is niet gratis. U betaalt voor de verbruikte stroom via een laadpas van een aanbieder naar keuze. Daarnaast geldt in betaalde parkeerzones het reguliere parkeertarief, tenzij u beschikt over een geldige parkeervergunning voor dat gebied.
Als u een eigen oprit of parkeergelegenheid heeft, kan de laadpaal op eigen terrein geplaatst worden. U hoeft hier geen vergunning voor aan te vragen. Woont u in een appartementencomplex met eigen parkeerplaats? Dan beslist de Vereniging van Eigenaren (VvE) over de plaatsing van laadpalen.
Nee, het is niet toegestaan om een oplaadkabel over het trottoir of andere delen van de openbare weg te leggen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties voor voetgangers en is daarom verboden. Het is mogelijk om kabelgoot-tegels aan te vragen, meer informatie vindt u op de reguliere webpagina over laadpalen.
In de gemeente Katwijk zijn er verschillende aanbieders van laadpalen. Elke aanbieder onderhoudt zijn eigen laadpalen. Kijk voor meer informatie over de aanbieders op de reguliere webpagina over laadpalen.
Op elke laadpaal staat een storingsnummer vermeld. U kunt dit nummer bellen om een storing te melden.
De gemeente Katwijk verstrekt geen subsidies voor het installeren van laadpalen op eigen terrein. U bent zelf verantwoordelijk voor de kosten en het onderhoud van een particuliere laadpaal.