Merovechpark

Categorie├źn

  • Woningbouw
  • Rijnsburg

In het plangebied van De Horn ligt een bijzonder monument: het Merovingisch grafveld. Dit grafveld is tussen 560-725 na Christus gebruikt door de Merovingers, een volk dat over een deel van West Europa heerste. Het is een beschermd grafveld en zeldzaam binnen Europa. Het grafveld is een rijksmonument en ligt diep onder de grond. Binnen De Horn wordt boven het veld het Merovechpark aangelegd. Merovech is de naam van een koning van de Merovingers. In het park kan gewandeld en gespeeld worden. Ook krijgt u er een beeld van het leven van de Merovingers.

Dit park beschermt het monument, vertelt de bijzondere geschiedenis van de plek en is een mooie nieuwe recreatieplek in Rijnsburg.

Inrichting park

De grond wordt een stuk opgehoogd, waardoor het onderliggend monument beschermd blijft. In het midden komt een rond grasveld. Dat ligt iets lager dan de rand eromheen en verbeeldt de historische plek. De rand ziet er avontuurlijk uit met ruig gras en meerstammige bomen. In het park zelf komen grote gekleurde kralen. In het grafveld zijn namelijk kralenkettingen gevonden van glas en aardewerk. Kinderen kunnen op de kralen klimmen en er doorheen te kruipen. Verder is er genoeg ruimte om te voetballen, te wandelen en te spelen op speeltoestellen. Er worden betonnen bankjes geplaatst met moza├»ek op de zitting waarvan het patroon verwijst naar de gouden gesp die in 1931 in Rijnsburg is gevonden. Ook de bloemen in het park worden in een patroon geplant.