Fietsbrug Oude Rijn

Tussen de Duyfraklaan en de wijk Oegstgeest aan de Rijn in Oegstgeest komt een brug voor voetgangers en fietsers over de Oude Rijn. De brug wordt ontwikkeld door Strukton Infratechnieken en is ontworpen door hun architect Syb van Breda. Door faillissement van de staalleverancier wordt de brug in maart 2019 opgeleverd, in plaats van november 2018. De realisatie van de brug is een gezamenlijk project van Provincie Zuid-Holland, gemeente Katwijk en gemeente Oegstgeest.

Ontwerp

Impressie fietsbrug Oude Rijn

De realisatie van de brug is begin 2017 aanbesteed. Strukton Infratechnieken met architect Syb van Breda en Co heeft de aanbesteding gewonnen. Tijdens de informatieavond voor de omgeving op 16 mei 2017 is de opdracht definitief aan deze partij gegund.

Het ontwerp is een slanke draaibrug van staal. De brug draait horizontaal open. Het draaipunt ligt aan de kant van Valkenburg. Het draaiende deel wordt in balans gehouden door een 12 meter hoog, schuin oplopend tegengewicht; een pyloon.

Op onder andere het thema beeldkwaliteit scoorde de brug hoog. Volgens de jury is de brug rank en slank en opvallend. Door de pyloon heeft de brug een eigen karakter in het gebied. Doordat de brug aan de onderzijde maar 2 steunpunten heeft, is het zicht vanaf het water onder de brug door goed.

Bekijk het ontwerp in een animatiefilmpje:

Impressie fietsbrug Oude Rijn

Wat gaat er nu gebeuren

Op dit moment wordt in Sumar (Friesland) bij Solidd de laatste hand gelegd aan de brugdelen. De eerste brugdelen zitten al strak in de lak. Op maandag 18 februari komt al het staalwerk per schip op transport richting Valkenburg via het IJsselmeer.

Op donderdag 21 en vrijdag 22 februari (met uitloop op zaterdag 23 februari) worden de brugdelen op hun plek gehesen met een zogenoemde 'bok', de HEBO-lift 5. Daarna worden afrondende werkzaamheden uitgevoerd zoals het vullen van de Pyloon met beton zodat het draaibare brugdeel in balans is en het monteren van de slagbomen. Ook rond de brug vinden nog werkzaamheden plaats zoals het graven van een watergang. Na de feestelijke bijeenkomst op 13 maart wordt de brug nog niet geopend voor fietsers en voetgangers. Er zijn nog ongeveer 3 weken nodig om alle tests uit te voeren, voordat de brug veilig in gebruik genomen kan worden.

Naar het overzicht