Buitenruimte Nieuwbouw Zwembad Katwijk

Het zwembad Aquamar in Katwijk aan Zee heeft plaatsgemaakt voor een nieuw zwembad. Nu het nieuwe zwembad Aquamar geopend is zal het oude zwembad worden gesloopt en zal de buitenruimte rond het zwembad opnieuw worden ingericht.

Projectbeschrijving

De vernieuwde buitenruimte zal bestaan uit een nieuw marktplein, een waterspraypark (behorend bij het nieuwe zwembad), een openbare speeltuin en parkeerplekken voor fietsen en auto’s voor bezoekers van het nieuwe zwembad, de Groen van Prinstererschool en de Triumfatorkerk.

Planning en fasering

Ontwerpfase

In samenspraak met de omgeving is een ontwerp gemaakt voor de nieuwe buitenruimte. Dit ontwerp is 18 januari 2018 vastgesteld door de gemeenteraad.

Sloop

De voorbereidingen voor de sloop van het oude zwembad zijn inmiddels gestart. De aannemer begint maandag 10 september 2018 met de sloop van het gebouw. Het slopen duurt ongeveer tot eind van dit jaar.

Het slopen gebeurt op een duurzame manier. Zo worden alle materialen gescheiden en apart van het sloopterrein afgevoerd, zodat het kan worden gerecycled.

Uitvoeringsfase 1

Tijdens fase 1 wordt de voorruimte van de buitenruimte opnieuw ingericht. Hier worden een waterspraypark, dat bij het nieuwe zwembad hoort, en een openbare speeltuin geplaatst. Begin 2019 starten de bouwwerkzaamheden. Deze zullen naar verwachting voor de zomer van 2019 zijn afgerond.

Uitvoeringsfase 2

Na de zomer van 2019 starten de werkzaamheden van fase 2. Tijdens fase 2 wordt het nieuwe marktplein aangelegd. De verwachting is dat de werkzaamheden voor fase 2 voor eind 2019 zijn afgerond.

Visie

Bij het realiseren van de nieuwe buitenruimte is met een aantal zaken rekening gehouden om de functionaliteit en de ruimtelijke kenmerken van het gebied te versterken en verbeteren.

Zo worden verschillende elementen verweven in een speels duinlandschap om te verwijzen naar de oorspronkelijke kenmerken van het gebied in Katwijk aan Zee. Ook het kleurgebruik van de gebruikte materialen sluit aan op het thema ‘duinlandschap’.

Daarnaast is er in het ontwerp veel aandacht voor sporten en bewegen. De speeltuin nodigt bijvoorbeeld uit tot bewegen, glijden, rennen en spelletjes zoals tikkertje. Het ontwerp is gericht op kinderen tot een jaar of 11.

Het nieuwe marktplein wordt aantrekkelijker gemaakt, zodat het kwalitatief goed aansluit op het nieuwe zwembad Aquamar en de vernieuwde omgeving. Ook wordt het plein zo ingericht dat water makkelijk kan worden afgevoerd. 

Participatie

Het ontwerp voor de buitenruimte is gemaakt in samenspraak met onder anderen de direct omwonenden en leerlingen van de Groen van Prinstererschool.

29 Oktober 2018 vond een informatiebijeenkomst plaats waarbij het ontwerp is gepresenteerd en aandacht is besteed aan de planning en uitvoering van de werkzaamheden.

Naar het overzicht